Afbeelding
Foto: cornedeweert.nl

Muziek in de regio:
Inge Kegel - Muziekles

BERGEN OP ZOOM - Inge Kegel (39) heeft het geven van saxofoonlessen op een laag pitje gezet en legt zich sinds drie jaar toe op het geven van muzieklessen aan ouders en hun baby, dreumes of peuter.

Sinds de jaren tachtig bestaat het concept Muziek op Schoot, maar dat was hier in de regio nauwelijks nog te vinden, merkte Inge. Zij pakte die handschoen drie jaar geleden op. "Ouders kunnen samen met hun baby, dreumes of peuter muzikale lessen volgen. Mijn cursus heet Klap eens in je handjes, en deze geef ik op vrijdagochtend in Bergen op Zoom in de dansschool van Jac Danst, en op zaterdagochtend in MFC de Kloosterhof in Woensdrecht. De kinderen worden ingedeeld in drie leeftijdsgroepen, baby’s van 4 tot 12 maanden, dreumesen van 1 tot 2,5 jaar en peuters van 2,5 tot 4 jaar. Zo kan ik de cursus helemaal aanpassen aan de ontwikkelingsleeftijden van de kinderen."

Zelf begon ze met saxofoon-lessen toen ze acht jaar oud was. "De eerste lessen waren bij Eendracht Maakt Macht (EMM), en daarna zat ik jarenlang op het CKB. Daar deed ik mijn diverse muziekexamens en ik ben jarenlang lid geweest van EMM en Kolpings Zonen."


Dirigent

Na mijn eerste opleiding heb ik aan het conservatorium gestudeerd in Utrecht, sinds 2008 ben ik afgestudeerd klas staan waar ik ooit als leerling begonnen ben, ik ben namelijk dirigent van EMM geworden. Het is echt super om voor dit prachtige en gezellige orkest te staan. Saxofoonlessen geef ik op dit moment minder omdat er een andere uitdaging op mijn weg gekomen is. Ik ben namelijk sinds 8 jaar moeder, en ik ontdekte dat er nauwelijks aanbod was voor hele jonge kinderen om met muziek in aanraking te komen." In de lessen gaat Inge samen met de kinderen en hun ouders klanken ontdekken, zingen, muziek maken en dansen. "Ik gebruik allerlei materialen om muzikaal mee aan de slag te gaan en de wereld een stukje te ontdekken. Het is heerlijk om de kinderen zien te genieten van alle klanken en liedjes en te zien ontdekken dat zij zelf ook klank en muziek kunnen maken. Ze leren hun (zang)stem gebruiken, krijgen gevoel voor muziek, maat, ritme, en het is vooral gewoon genieten tussen de kinderen en hun ouders."

Inge geeft drie losse cursussen van tien lessen per schooljaar. "Een cursus van 10 lessen kost €75,- voor lessen van 45 minuten. Elke cursus heeft een maximum van tien kinderen per groep. Dit doe ik om ieder kind voldoende aandacht te kunnen geven. Een redelijk kleine groep is voor jonge kinderen veel fijner." De start van de volgende cursussen is binnenkort, aanmelden kan via: www.ingeverbraak.nl