Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

BWI ook nabij in coronacrisis

HOOGERHEIDE – In een wereld waarin binnen een week alles anders lijkt is één ding tussen alle veranderingen hetzelfde gebleven: de nabijheid van BWI in Woensdrecht. Op de Brede Welzijnsinstelling kun je rekenen, ook tijdens de coronacrisis.

De coronacrisis zet het hele leven op zijn kop. Ook in de gemeente Woensdrecht, ook bij BWI. Clinics vervallen, vrije inloopspreekuren kunnen niet doorgaan. Dat is lastig, en toch pakt BWI deze uitdaging graag op. Juist in deze moeilijke tijden hebben mensen financiële hulp, een warme maaltijd, een simpel advies of gewoon een luisterend oor nodig. BWI blijft nabij, ook als het overheidsadvies is om op afstand te blijven.

BWI-directeur Mark Inja is trots op zijn team: “Na een week coronacrisis heeft BWI zich als het ware opnieuw uitgevonden voornamelijk door de flexibiliteit en creativiteit van onze BWI-medewerkers.” Daardoor vindt vrijwel alle dienstverlening gewoon z’n doorgang, maar wel op een nieuwe manier. De sportclinics die normaal op school worden gegeven, verschijnen nu op YouTube. Door middel van filmpjes proberen de sportcoaches op dolenthousiaste wijze de Woensdrechtse jeugd én ouderen alsnog aan het bewegen te krijgen. Het Steunpunt Grip op Geld blijft meekijken en adviseren, op afstand waar dat kan en dichtbij waar dat moet. De essentiële maaltijdservice voor circa 70 ouderen die als vanouds gezonde maaltijden bezorgd krijgen, vindt gewoon doorgang. Mantelzorgondersteuners die de mantelzorgers in de gemeente beter dan ooit in het oog houden en ze helpen waar nodig.

De nieuwe situatie vraagt bovendien om nieuwe initiatieven. Zo biedt BWI ondersteuning bij de opvang van kinderen van ouders die werkzaam zijn in een vitale sector. BWI verzorgt een instructie in WhatsApp en bellen via Whatsapp en/of Skype, zodat ook ouderen en mantelzorgers via deze nieuwe techniek in contact kunnen blijven met BWI. Bovendien is BWI gestart met het initiatief “Heel Woensdrecht Belt”, een “telefoonketen” die ervoor zorgt dat er toch contact blijft met ouderen en eenzamen, ook nu lijfelijk bezoek wordt afgeraden. “De belangstelling voor 'Heel Woensdrecht belt' is groot”, zegt Inja. “We krijgen veel aanmeldingen via het formulier op onze website en Facebook-pagina. Niet alleen van mensen die graag gebeld willen worden, maar ook van mensen die zich spontaan aanmelden om contact op te nemen met iemand die dat nodig heeft. Daarmee zijn we heel blij, want hoe langer de social distancing duurt, hoe meer mensen het risico lopen te vereenzamen. Dat hopen we op deze manier te voorkomen, en het is heel mooi om te zien hoe ons initiatief wordt omarmd.”

De veranderingen die de coronacrisis teweeg brengt houden voorlopig nog niet op. BWI volgt ze op de voet en springt erop in. Onder andere met een eigen “hulppunt” dat mensen helpt die vragen of problemen hebben die door de Coronacrisis worden veroorzaakt. Waar nodig verwijzen de professionals van BWI door naar de gemeente, andere instanties of vrijwilligersinitiatieven. Inja: “Natuurlijk vinden we het lastig dat het persoonlijke contact nu zo beperkt moet worden, maar de situatie vraagt erom: gezondheid gaat voor alles. Maar we willen onze cliënten ook geruststellen: als nabijheid nodig is, dan zijn wij er. Persoonlijk contact blijft mogelijk als de noodzaak er is, en die afweging zullen we altijd zorgvuldig en op professionele wijze maken. Zelfs als die noodzaak er niet is en we op afstand moeten blijven, dan nog zijn we nabij. Dat is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Woensdrecht kan op ons blijven rekenen.”