Afbeelding
Foto: RUDY JANSEN FOTOGRAFIE

Zoals de sluiter thuis klikt…

HOOGERHEIDE – Wat Hoogerheidenaar Rudy Jansen betreft is er niks mooiers dan het maken van een goede foto. In zijn nieuwe project “Mijn Huis, mijn foto’s” portretteert hij mensen op de best denkbare – maar vaak vergeten – locatie: gewoon thuis.

Als fotograaf denkt Rudy Jansen (55) graag buiten de gestaalde kaders. Je zou het niet verwachten, maar in de fotografie is “thuis” zo’n plek. “Voor fotoshoots trekken mensen vaak naar het bos, de hei of een bijzonder gebouw”, zegt Rudy, “terwijl mensen thuis écht zichzelf zijn. Ik vind het prachtig om mensen in hun eigen huis te fotograferen." Enkele jaren geleden fotografeerde hij Bergenaar Marius Dielemans in zijn woning, de watertoren. "Dat leverde prachtige, waardevolle beelden op, die me altijd zijn bijgebleven. Toen ik vorig jaar van een zieke vrouw de specifieke vraag kreeg om bij haar thuis te komen en haar daar met haar gezin te fotograferen ontstond het idee voor dit project.”


Dierbaar

Dat project noemt Rudy “Mijn huis, mijn foto’s”. De naam zegt het al: fotograaf Rudy gaat bij mensen langs om ze thuis, in de eigen omgeving en de karakteristieke situaties te fotograferen. “Eigenlijk is alles mogelijk”, zegt hij, “Ik kan iemand fotograferen terwijl hij zijn hobby uitoefent, maar ook gewoon zittend in een vertrouwde stoel. Dat soort situaties zijn vaak erg dierbaar, maar omdat ze zo gewoon zijn denkt niemand eraan ze vast te leggen.”


Verbazen

Elke fotoshoot begint met een intakegesprek, waarin Rudy de wensen van zijn klanten inventariseert en kijkt of er een wederzijdse “klik” is. Dat die klik tot de mooiste resultaten leidt weet Rudy’s steeds groeiende klantenkring als geen ander. “Ik ben dag en nacht bezig met fotografie en dénk zelfs in beelden, ik kan er na al die jaren nog steeds van genieten om de perfecte foto te maken. Dat gevoel van 'Yes! Dit is ‘m!' verveelt nooit. En hoe meer mensen ik in hun thuissituatie fotografeer, hoe meer ik zeker weet dat de thuisomgeving perfect geschikt is om die perfecte foto te maken. Onlangs nog zag een klant de foto’s die ik bij hem thuis maakte en zei hij 'Ben ík dat?'. Dat is wat ik nastreef: ik wil mensen verbazen met mooie foto’s van zichzelf”, aldus Rudy Jansen.