Afbeelding

Het gras is groener bij Wouts

HOOGERHEIDE – Uw Groene Vakwinkel aan de Kooiweg in Hoogerheide heet niet voor niks zo. De werkvloer van ondernemers Richard en Anouska Wouts bevindt zich namelijk niet alleen in die winkel, maar vooral daarbuiten, op het gras. Richard en Anouska zijn grasliefhebbers, die hun wijde omgeving prachtig groen kleurt.

“Ons werk speelt zich voor 70% af op het gras”, zegt Richard Wouts. Met Wouts Groenprojecten, het moederbedrijf van Uw Groene Vakwinkel, is Richard - samen met zijn team van gramaaierchauffeurs, kraanmachinisten, tractorchauffeurs en tuinmannen - verantwoordelijk voor het maaien van vrijwel al het openbare gras in de gemeente Woensdrecht. Ook het maaien van sportvelden is een specialisme van Wouts Groenprojecten. Voetballers in Ossendrecht, Hoogerheide, Woensdrecht, Huijbergen en Putte weten dat er niks boven een door Wouts gemaaid veld gaat, en zelfs Belgische en Luxemburgse voetballers kennen het vakmanschap van Wouts. Het huzarenstukje van Wouts Groenprojecten ligt verscholen in de Belgische Ardennen. Bij het prachtige Chateau Lacrou, dat te huur is als vakantieaccommodatie, zorgde Wouts voor een prachtig grasveld van maar liefst acht hectare, dat aan de ene kant uitzicht biedt op het adembenemende kasteel, en aan de andere kant op de schilderachtige rivier de Semois. “Gras is altijd mooi”, zegt Wouts, “waar het ook ligt.”

De voorliefde voor gras kreeg Richard Wouts al vroeg mee. Hij groeide op aan de Kooiweg, op de boerderij waarin nu zijn Groene Vakwinkel is gevestigd. Hij zegt: “Wat mij het meeste is bijgebleven is de geur van het gemaaide gras. Elke keer als mijn vader ging maaien snoof ik die geur op. Ik denk dat ik daarom zo van gras hou. Zelfs het kleinste lapje gras brengt al een mooi, groen contrast. Gras brengt niet alleen de natuur naar je tuin, een grasveld is ook de long van je tuin. Het mooie van ons vak is niet alleen dat we openbaar groen en sportvelden onderhouden, maar vooral dat we ook particulieren kunnen helpen een prachtig gazon in hun tuin te krijgen.”

In Uw Groene Vakwinkel biedt Wouts alles wat nodig is om het leven in een tuin tot volle bloei te brengen. “Wij verkopen alles, van kalk tot de beste bemesting”, zeggen Anouska en Richard. Die beste bemesting komt vaak van het merk DCM. Richard legt uit waarom: “Het mooie van de bemesting van DCM is dat die volledig organisch is en wordt gemaakt uit restproducten. Zo ontstaat een harde, goed strooibare korrel die zich makkelijk aan zand bindt en dus niet wegspoelt. Goede bemesting is een belangrijke bouwsteen voor een mooi gazon, mooie borders en mooie hagen.”

Maar een mooie tuin start met een goede basis. Die basis is de grond. Richard kan er bevlogen over vertellen: “Bij nieuwbouwprojecten is de grond vaak niet van goede kwaliteit. De bewoners van een nieuwbouwwoning maken dan een mooi plan met een tuinarchitect, maar de grondkwaliteit wordt over het hoofd gezien. Terwijl dat de basis is voor een mooie tuin. Het draait allemaal om de pH-huishouding in de grond, en de juiste verhouding tussen het stikstof-, magnesium- en kaliumgehalte”, vertelt hij. Wie 28 en 29 maart bij De Groene Vakwinkel voor 30 euro aan DCM-meststoffen koopt kan gratis een grondmonster laten analyseren, zodat de juiste bemesting bepaald kan worden en het eindresultaat gegarandeerd is. “Een jampotje vol grond van meerdere plekken in de tuin is voldoende”, zegt Richard.

Als het perfecte gazon er eenmaal ligt, is het de kunst om het in conditie te houden. Ook daarvoor heeft Richard adviezen: “Het is fijn als een gazon voldoende licht heeft, dat voorkomt mosgroei, hoewel we ook een product hebben om dat te voorkomen. Verder is de kunst om het gazon op een vaste dag te maaien, zelfs als het regent. In principe is het niet nodig om het gras op te vangen, tenzij het gemaaide gras na twee dagen nog niet is opgenomen. Bij goede bemesting zorgt het gemaaide gras dat de meststoffen actief blijven op het gazon. Beregening is alleen zinvol als je een uur aaneengesloten kunt sproeien, want in een warme zomer is het eerste halfuur al nodig om de wortelmat te koelen, daarna begin je pas water te geven. Kun je niet beregenen en wordt het gazon geel, dan is dat niet erg. Na een goede regenbui wordt het vanzelf weer groen!”

Natuurlijk kun je bij Uw Groene Vakwinkel in Hoogerheide ook vakkundig door Richard gekweekte grasmatten bestellen. Wie een bestelling plaatst kan zijn gazon drie dagen later ophalen en leggen. Daarmee kun je een klein stukje “werkvloer” van Richard en Anouska Wouts in eigen tuin hebben. Met hun liefhebberij voor gras ben je dan automatisch verzekerd van het beste gras, en kunnen je buren met recht zeggen dat het gras bij hún buren altijd groener is.


"Wat mij het meeste is bijgebleven is de geur van het gemaaide gras. Elke keer als mijn vader ging maaien snoof ik die geur op. Ik denk dat ik daarom zo van gras hou."

Chateau Lacrou, met een gazon van Wouts.
Afbeelding