Lezing over Marc Chagall

HALSTEREN - Op woensdag 18 maart zal ds Ruud Bartlema een avond verzorgen over Marc Chagall in de St. Martinus kerk aan Dorpsstraat 20 in Halsteren.

De avond begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door de commissie Vorming en toerusting van de Protestant Gemeente Halsteren en Nieuw-Vossemeer. De toegang is gratis en vanaf 19.45 uur is er inloop waarbij bezoekers een kopje koffie of thee wordt aangeboden. Marc Chagall (1887-1985) werd geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk aan het einde van de 19e eeuw (1887) en groeide op in een typisch Joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme. Hij heeft tot aan zijn dood geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten. In deze lezing maken we aan de hand van afbeeldingen van Chagall’s schilderijen een tocht door het werk en leven van deze kunstenaar tussen 1887 en 1917. Vooral de tijd die Chagall vanaf 1910 doorbracht in Parijs is bepalend geweest voor zijn stijl van schilderen.
Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Academie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeldhouwen en schilderen van Maarten Krabbé. Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall. en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Ook maakt hij als reisleider reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk. Hij is beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek in Soest.