Afbeelding
Foto: Vincent Krijtenburg

De sfeervolle ambiance van Theetuin Kortenhoeff

HOOGERHEIDE - Een vrijstaande woning aan de rand van natuurgebied Kortenhoeff doet sinds 2011 dienst als locatie van Theetuin Kortenhoeff. Een feest- en workshoplocatie van Miranda van der Heijden-Leest. We gaan met haar in gesprek over haar bestaan als ondernemer en het reilen en zeilen van de Theetuin.

De woning langs de weg tussen Hoogerheide en Huijbergen dateert uit 1920. Het voormalig schuurgedeelte is in de oorlog plat gebombardeerd en door de vorige eigenaren nieuwe gebouwd in 1945. "Wij hebben het in 2001 gekocht en eigenlijk zijn alleen de muren blijven staan. De rest was behoorlijk aan een renovatie toe, maar dat hebben we volledig in oude stijl gedaan. Om zoveel mogelijk authentieke details terug te krijgen of te brengen." Zo is ervoor gekozen om nieuwe deuren te maken met daarin authentiek glas in lood.


Zomeridee

Het idee om het bedrijf op te richten kreeg Miranda toen ze 's zomers in haar tuin aan het werken was. "Ik ben makelaar van beroep en in de schoolvakantie in het hoogseizoen is er niet zo veel werk. Mensen zijn op vakantie en dan was ik veel al in de tuin bezig. Ik zag veel mensen op de fiets langskomen en dacht hoe leuk zou het zijn als de mensen hier kunnen stoppen voor een kopje thee en eigen gemaakte appeltaart. Zo is het idee ontstaan. Ik had nooit gedacht dat we er het hele jaar mee bezig zouden kunnen zijn." Ondertussen is het bedrijf zelfs een hele andere richting in geslagen. "We kregen steeds meer aanvragen voor feestjes en waren drie van de vier weekenden dicht voor bezoekers. De ruimte die we hebben is niet groot genoeg of niet af te sluiten voor een feestje en dan ook nog losse bezoekers. En aangezien we geen ambitie hadden om verder uit te breiden, hebben we besloten alleen nog maar op afspraak te werken. De workshops werden ook steeds populairder dus aan werk geen gebrek. Aangezien we beiden een fulltime baan hebben die we zo leuk vinden dat we die ook niet op willen geven, hebben wij ervoor gekozen om dan niet meer voor de losse bezoeker open te zijn. Was in het begin voor veel mensen niet te begrijpen maar dit is voor ons ideaal. We weten vooraf hoeveel personeel we moeten inschakelen, hoeveel mensen er komen."


Energie

Mensen het naar de zin maken, daar krijgt Miranda energie van. "Anders zou ik het niet lang vol kunnen houden naast mijn andere baan. Het is zo leuk om alles in goede banen te kunnen leiden, het goed organiseren van een feest, een evenement, noem maar op. We willen mensen een beleving geven. Een dagje uit als je op een workshop komt. En als je een feestje geeft, dat je kan terugkijken op een super leuke middag of avond die echt naar de wensen van de mensen is ontstaan. Ieder feestje is weer anders en dat maakt het zo leuk."


Team

De mogelijkheden bij Theetuin Kortenhoeff zijn volgens Miranda oneindig. "Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan. Van een kleine verjaardag, een familiereünie, bedrijfsuitje, receptie, kraamfeest, bruiloft tot een zomer event in onze tuin. Het is al-le-maal mogelijk." Er zijn twee vaste krachten en meerdere medewerkers op oproepbasis in dienst bij Theetuin Kortenhoeff. "Samen met vriendin en collega Nancy geef ik de workshops. We zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben vaak maar een half woord nodig en we begrijpen elkaar. Zij helpt ook op feestjes en partijen."


Dikke Dames

Als Miranda gevraagd wordt naar de populairste workshop, dan hoeft ze daar geen seconde over na te denken. "Dat is ongetwijfeld nog steeds Dikke Dames schilderen. We hebben er al heel veel gedaan en er staan er ook nog veel in de agenda. We werken met voorgetekende doeken, het is dus voor iedereen te doen. We geven de dames of heren die komen een heerlijk ontspannen dagje uit. Ze komen 's morgens bij ons en beginnen met een lekker kopje koffie of thee met natuurlijk iets lekkers erbij, dan gaan ze aan de workshop beginnen, tussendoor een lekkere lunch en in de middag lekkere hapjes en drankjes en aan het einde van de dag gaan ze met een mooi schilderij naar huis en heerlijk relaxt. Kortom een verwendagje."


Nieuwe workshop

Creatief en culinair gaan altijd hand in hand bij Theetuin Kortenhoeff. Dat komt ook goed tot uiting in de nieuwe workshop die binnenkort van start gaat. "De nieuwste workshop die gaat komen is een creatieve workshop in combinatie met zelf tapas maken en daarna gezamenlijk opeten. Dit heb ik zo bedacht omdat er veel vraag naar is." Ook is ze bezig aan een verbouwing. "Het uiterlijk van de boerderij zal komende zomer ook nog aangepast worden. Verder wil ik volgende jaar graag weer een zomer event organiseren in de tuin."

Een werkweek bestaat voor Miranda uit 70 tot 80 uur werk. "De ene week is het meer theetuin en de andere week is het meer makelaardij. De Theetuin is op deze locatie ideaal te combineren met mijn andere baan als makelaar." Je zou het niet verwachten, maar ze heeft naast haar drukke werk ook nog tijd voor vakantie. "Met twee bedrijven en altijd werk in en om het huis en de tuin, is het heerlijk om er eens tussenuit te gaan. We hebben bijna vijf jaar geleden een vakantiewoning gekocht in Spanje. We gaan daar gemiddeld zes keer per jaar naartoe."
Theetuinkortenhoeff.nl

Afbeelding
Afbeelding