Afbeelding
Foto: Vincent Krijtenburg

In gesprek over de toekomst van Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Van 7 t/m 15 maart staat de Boekenweek rond het thema Rebellen & Dwarsdenkers op de agenda. Bibliotheek West-Brabant daagt iedereen uit om in gesprek te gaan over de toekomst van Bergen op Zoom met de lokale politiek op woensdag 11 maart van 19.00 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Bergen op Zoom. Hoe denk jij over Bergen op Zoom in 2040? Hoe leven we samen in de verschillende kernen? Hoe zorgen we voor elkaar? Hoe werken en recreëren we in de toekomst? Hoe wonen we en hoe vullen we duurzaamheid in? Hoe ziet mobiliteit, infrastructuur en ruimte eruit? Wat vragen deze plannen van politiek en gemeentebestuur? Denk ‘dwars’, buiten kaders en schuif aan bij de Bergse fracties van BSD, D66, GroenLinks, PvdA, Samen 0164 en VVD en wissel met elkaar van gedachten hierover.


VVD zet vraagtekens bij 5 miljoen voor bouwkot

BERGEN OP ZOOM - De VVD fractie zet zijn vraagtekens bij de nieuwbouw voor de bouwclubs. Het college wil 5 miljoen euro investeren in de huisvesting van de clubs die carnavalswagens bouwen. "Recentelijk ontving de raad per brief een noodkreet van de heer Jongejan, bouwer bij De Leutige Krabben. Hij stelde daarin de vraag over de (on)haalbaarheid van bouwclubs om een nieuw bouwkot in te richten en wees op de effecten van de vergrijzing", zegt Joost Pals in een brief aan het college. "Dat is voor onze fractie een belangrijke invalshoek in de discussie over de huisvesting voor de bouwclubs. De afgelopen dagen hebben veel mensen weer plezier beleefd aan de vastenavend. Het is van belang om dit ook in de toekomst tot z’n recht te kunnen laten komen en huisvesting speelt daarbij een rol. Als gemeente moeten we ook kijken naar doelmatigheid en wat deze armlastige gemeente kan dragen." De VVD ziet duidelijke kansen in het zoeken naar alternatieven, waaronder het erbij betrekken van het Eventum. "Het spreekt voor zich dat de huisvesting voor de bouwclubs netjes en bovenal veilig moet zijn, maar nieuwbouw is daarvoor niet de enige oplossing. Sterker, met de argumenten van de heer Jongejan mogelijk zelfs een ongunstige oplossing."

Programma 75 jaar Bevrijding Tholen groeit

REGIO - Het door Stichting Tholen Sterk opgezette programma rondom de viering van 75 jaar bevrijding in combinatie met de twee-jaarlijkse Havendagen blijft groeien. "De oproep voor het vrijdagmiddagprogramma op 5 juni voor de ouderen en mindervaliden heeft inmiddels al 120 aanmeldingen opgeleverd. Tijdens de Havendagen Tholen 2020 worden op zaterdag 6 juni duizenden bezoekers en dus veel drukte verwacht! Daarom organiseren we speciaal voor ouderen en minder validen een extra programma op vrijdag 5 juni. Zo kan deze groep toch meevieren met 75 jaar vrijheid zonder dat zij last heeft van de grote drukte. Tevens is ons haventerrein geheel beschikbaar voor rolstoelbussen en is de toegang gratis", aldus de organisatie. Bijzonder is de komst van een Amerikaanse M24 tank welke niet zal meerijden in de colonne van militaire voertuigen op donderdag en vrijdagavond, maar enkel te bewonderen is op het militaire kampement op de Oesterputten in Tholen waar ook een F-16 vliegtuig te bewonderen zal zijn. De tickets voor de feestavonden met grote namen als Captain Jack, Lange Frans, Trafassi, George Baker, T-Spoon en Danny de Munk op vrijdag en zaterdagavond vliegen de deur uit. Het is een programma voor jong en oud met een knipoog naar het historisch thema van de Havendagen. Tickets zijn alléén te koop via de website van Tholen Sterk: www.tholensterk.nl


Excursie naar het Pottersbos in Moerstraten

REGIO - Op zondag 15 maart houdt IVN-Groene Zoom een korte natuurexcursie op het landgoed Pottersbos, aan de Moerstraatsebaan in Moerstraten. Het gebied dat in eigendom is van het Brabants Landschap, heeft een oppervlakte van ongeveer 21 hectare. Het 'Pottersbos' is een restant uit een ver verleden van het toen nog onontgonnen laag liggend heidegebied. 'De voorjaarsontwaking van de natuur' is het credo van de excursie. Speciale aandacht krijgen de houtige gewassen, waarbij de sapstroom centraal staat. Deelnemers gaan luisteren naar de wonderlijke stroming van dat sap in de berkenboom, die in deze tijd van het jaar heftig kan zijn. Het berkensap werd vroeger afgetapt en gebruikt voor vele doeleinden, zoals het voorkomen van voorjaarsmoeheid en was verder een populair middel tegen kaalheid. Maar ook de dieren laten zich al vroeg in maart gelden. Ruime aandacht zal worden besteed aan de ontwaking van amfibieën uit de winterslaap en de daarbij behorende geluiden. Bekend is dat de bruine kikker en de gewone pad al vroeg in het voorjaar op pad gaan naar de voortplantingspoel. Mogelijk kunnen we de ei-afzettingen van deze diertjes bewonderen. Ook zal worden ingegaan op de nadelen van (kleine) sterk geïsoleerd liggende natuurgebieden, zoals het 'Pottersbos'. De aanvang is 10:00 uur. Startpunt is aan de westzijde van het bos, ter hoogte van de 'Steenen Kamer'. De excursie gaat ongeveer een uur duren. Vanwege gebrek aan parkeerruimte wordt geadviseerd om met de fiets te komen.