Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Volksabdij: voor mens en natuur

OSSENDRECHT – De Volksabdij is meer dan een, hotel, meer dan een restaurant en meer dan een congreslocatie. Al 85 jaar staat de Volksabdij in het hart van de Ossendrechtse gemeenschap, en de omgeving. Iedereen kan er genieten, en zijn zorgen even vergeten.

Midden in de prachtige bossen rond Ossendrecht is de Volksabdij niet voor niks een Natuurpoort voor het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Overal rond de Volksabdij is natuur. Wandelaars en fietsers weten dat, en ze weten dat een route mooier wordt als-ie langs de Volksabdij komt. Daar kun je op een groot terras genieten van een hapje en een drankje bij restaurant De Blauwe Pauw, maar je kunt er ook overnachten, en je route de volgende dag voortzetten vanaf een prachtige locatie. In de Volksabdij kun je voor een vriendelijke prijs overnachten in een prima kamer met gedeeld sanitair, maar er zijn ook suites voor wie liever wil baden in luxe. Bij de Volksabdij kun je ontspannen, en heb je alle kansen om de realiteit van stress en drukke werkzaamheden even te ontvluchten. Bij de Volksabdij is het genieten geblazen.


Achtergrond

Ondernemer Jan van Til runt de Volksabdij al zo’n 18 jaar. Hij is trots. Op zijn hotelkamers, op restaurant De Blauwe Pauw, op de conferentiemogelijkheden die de Blauwe Pauw biedt en op het feit dat de Volksabdij misschien wel de mooiste trouwlocatie van de regio is. Maar hij weet ook dat er op de werkvloer van de Volksabdij nog veel meer gebeurt waar hij trots op is. “De Volksabdij is méér dan alleen dat”, zegt hij, “de abdij is nog steeds eigendom van het Bisdom Breda, en vanuit die kerkelijke achtergrond staan wij - met het bestuur - altijd open voor maatschappelijke initiatieven. De Flor van Putte Stichting, die mensen met een ingrijpende aandoening helpt om zich beter te voelen, is thuis bij ons. Dat geldt ook voor Inloophuis Het Getij, waar gasten met kanker komen voor lotgenotencontact. Elk jaar organiseren we een kerstdiner voor gasten van de Voedselbank en mensen die eenzaam zijn. Almata, een plek waar jongeren met problemen een kans krijgen om terug te keren in de maatschappij, hoort bij ons en is feitelijk de moderne evolutie van het internaat dat Flor van Putte hier in 1935 startte.”


Betrokkenheid

Horeca draait om mensen, vindt Van Til. Met zijn achtergrond in de zorg is zijn voorliefde voor maatschappelijke initiatieven des te begrijpelijker. “Hoewel we die kant van de Volksabdij minder belichten maakt onze maatschappelijk betrokkenheid De Volksabdij een mooiere plek”, vindt hij, “dat ook mensen die ernstig ziek zijn en grote zorgen hebben er bij ons in slagen om die zorgen even te vergeten, en ondanks alles toch te genieten, dat is onbetaalbaar.”


Oplossingen

Ondertussen zien Jan van Til en zijn collega’s dat steeds meer recreanten de weg naar de Volksabdij weten te vinden. “We wonen in een prachtige regio, en dat wordt ook steeds meer uitgedragen”, zegt Van Til. “We zien vooral veel bezoekers uit België, maar ook uit andere landen. Bovendien zien we gasten die hier uit de buurt komen, maar die hier nog nooit eerder geweest zijn en niet uitgepraat raken over hoe mooi het hier is. De verscheidenheid aan gasten is bovendien enorm. We zien groepen die hier komen voor bezinning en meditatie, we zien families, echtparen, jongere koppels, we zijn er voor iedereen.” Gastvrouw Conny Schuurbiers zegt: “Dat proberen we ook te tonen in ons restaurant De Blauwe Pauw. Als een gast een vraag of wens heeft, dan proberen we daarop in te spelen. Dat doen we door te denken in oplossingen. Ontbijten kan tot 10.30 uur, maar als je wat later bent is dat ook geen probleem. We hebben een mooie lunchkaart, en bij ons is de lunch pas om 21.00 uur voorbij. Je kunt ook ’s avonds een lekkere uitsmijter of tosti eten. Maar natuurlijk hebben we ook een dinerkaart met allerlei lekkernijen, zoals een heerlijke biefstuk. We denken ook aan vegetariërs en veganisten. Op dat gebied ontwikkelen we ons steeds verder. Ons werk draait om mensen, wij willen dat die mensen bij ons alles vinden waar ze blij van worden.”


Creativiteit

Uit de verhalen van Jan van Til en Conny Schuurbiers blijkt dat de werkvloer van de Volksabdij een drukke plek is, maar ook een plek waar veel ruimte is voor creativiteit. “We hebben op dit moment ongeveer 30 medewerkers”, zegt Jan van Til, “samen vormen die een bijzonder hechte groep. De chef kok is even belangrijk als de mensen in de afwaskeuken, iedereen draagt bij en iedereen denkt mee. Ik ben trots op ons team, en op het feit dat het werk bij ons ze in staat stelt om hun gezinnen te onderhouden. Want ook via die weg eindigt wat we hier, op de werkvloer van de Volksabdij, doen in het hart van de maatschappij.”



"Dat ook mensen die ernstig ziek zijn en grote zorgen hebben er bij ons in slagen te genieten, dat is onbetaalbaar”

Afbeelding
Afbeelding