Afbeelding
Foto:

Horstink is wijnheld: "Een soort Oscar"

HOOGERHEIDE - In de wijnwereld is de titel "wijnheld", die wordt toegekend door het vakblad Perswijn behoorlijk prestigieus. "Een soort Oscar", noemt wijnliefhebber en -onderwijzer Gerhard Horstink het. Horstink werd één van de wijnhelden van 2019.

Een wijnliefhebber, zo kun je Hoogerheidenaar Gerhard Horstink rustig noemen. In 1980 studeerde hij af als wijnbouwkundige in Bordeaux, en sindsdien wijdt hij zijn leven aan de wijn. Drinken is daarin van ondergeschikt belang. Voor Horstink zit de liefhebberij in de geschiedenis van wijn, de verscheidenheid en het begrijpen daarvan. Wat hem betreft vertelt elke wijn een verhaal, en wie weet hoe je daarnaar dient te luisteren leert elke dag weer wat moois. Vakblad Perswijn vindt Horstink een wijnheld om alles wat hij doet: als inkoper bepaalt hij het aanbod van de bekende wijnimporteur Les Généreux, hij runt in Hoogerheide een eigen wijnopleidingscentrum waar hij onder andere cursussen wijnproefkunde verzorgt voor studenten die alles willen weten over de smaak van wijn, en hij is voorzitter van enkele examencommissies.


Wijnonderwijs
"Wijnonderwijs draait voor mij niet om weetjes en rijtjes", legt hij uit, "ik wil mijn studenten vertellen over de verschillende wijngebieden, en hoe wijnkenners in de historie de beste combinaties hebben gevonden van ligging, grond en klimaat, op de plekken waar nu de beste wijngebieden zijn. Hoe komt het bijvoorbeeld dat bij Auxerre, in een gebied waar evengoed kou en nachtvorst voorkomen, heerlijke Chablis wordt gemaakt? Dat heeft alles te maken met de ligging van de wijngaarden, in een gunstige hoek die ooit is ontdekt. Wijn is meer dan technologie. Wijn is een verhaal over kunst, en over trial en error. Dat verveelt me nog altijd niet."

Leren drinken
Wijn moet je soms leren drinken, vindt Horstink, en eigenlijk kan wijn niet zonder een lekkere maaltijd. "De smaaktypes kunnen per wijngebied enorm verschillen, en een gerecht kan een wijn perfect tot z'n recht laten komen. Inmiddels is wijn breed verspreid, en in de supermarkt vind je al een assortiment dat je een mooie introductie in de wijnwereld kan geven. Maar wijn met paprikachips? Nee, dat hoort eigenlijk niet." Waardevol advies van een wijnheld, voor elke liefhebber. Dat vind je dus ook in Hoogerheide.