Afbeelding
Foto:

LPG-gasfles houder van LPG FIX

REGIO - Een LPG-gasfles houder moet het leven van veel mensen met een camper eenvoudiger maken.

De meeste camperaars hebben gas nodig voor het verwarmen van hun camper en voor het koken in de camper. Dat gebeurt nu vooral met propaanflessen. Maar daar bestaat geen Europese standaard voor. En dat betekent dat een lege fles omruilen tegen een volle na het passeren van een landsgrens dus meestal niet kan. En dat is lastig als je langer weg wilt of veel gas verbruikt zoals bij wintersport. LPG daarentegen is in veel landen wel verkrijgbaar, gewoon aan de pomp en dan ook nog eens gemiddeld de helft goedkoper dan propaan.

Vulnippel
Europese richtlijnen schrijven voor dat een van buitenaf te vullen LPG-fles dezelfde G-krachten moet kunnen weerstaan als de brandstoftank van een voertuig. Het aan de pomp vullen van een LPG-fles is in veel landen dan ook alleen toegestaan als dit van buitenaf met een vulnippel kan en de fles zodanig aan de carrosserie is bevestigd dat deze als gastank kan wordt gezien. Speciaal daarvoor heeft LPG Fix B.V. uit Heerle (Noord-Brabant) een rvs-houder ontwikkeld.

Keuringscertificaten
Voor deze houder, de LPG Fix, is nu Europese goedkeuring verkregen. Bij de aanschaf van rvs-houder van LPG Fix ontvangt u de G607 gas-keuringscertificaten. Met name in Duitsland en Oostenrijk kan daar op campings naar gevraagd worden.

Bodemplaat
De LPG Fix is vanaf medio januari 2020 verkrijgbaar voor een prijs van 249 euro. De houder wordt geleverd met een strip voor bevestiging van de bodemplaat aan het chassis.