Afbeelding
Foto:

Een blik werpen bij Envases BV in Halsteren

HALSTEREN – Het bedrijf dat heel Halsteren kent als Plametha, Blagden Packaging of Pack2Pack – en waar half Halsteren ooit een vakantiebaantje had - heeft een nieuwe naam. Ook onder de Mexicaanse vlag van Envases blijft de blikfabriek aan de Steenbergseweg een uitgesproken Halsters bedrijf, dat een mooie toekomst tegemoet gaat op een wereldwijde werkvloer.


“We bestaan al sinds 1942, toen Halsternaar Jan Frijters begon met het maken van gereedschappen, emmers en allerlei zinken materialen. Zelf werk ik hier nog maar 19 jaar, maar in die tijd is er heel veel gebeurd. Wat nooit veranderd is, is dat we goed zijn in wat we doen en dat dat wordt herkend over de hele wereld.” Aan het woord is John Linders, plantmanager bij Envases BV in Halsteren. Envases is het Spaanse woord voor “verpakkingen”. “Een betere naam voor ons bedrijf is bijna niet denkbaar”, vindt Linders.


Werkvloer

Want verpakkingen, dat is waar de Halsterse fabriek van Envases BV goed in is. Tot 2006 werden er in Halsteren 1,2 miljoen 200-literdrums per jaar geproduceerd. “We waren daarmee een grote speler in de vatenmarkt”, vertelt John Linders, “maar een concurrent nam onze vatenlijn over en verhuisde die, samen met zo’n 30 werknemers, naar Rotterdam. Daarmee werd de corebusiness van ons bedrijf geamputeerd, en hadden we maar één keuze: onszelf opnieuw uitvinden.”
Dat gebeurde door de fabriek om te vormen tot een blikfabriek, waar blikken voor de chemische industrie, verfproducenten en voedingsmiddelen worden gemaakt. De werkvloer van de twee hectare grote fabriek wordt bevolkt door zo’n 130 vaste medewerkers die in het topseizoen – dat loopt van maart tot augustus – worden aangevuld door ongeveer 25 uitzendkrachten. Samen zorgen zij ervoor dat er elk jaar tussen de 25 en dertig miljoen blikken – in acht verschillende diameters – worden geproduceerd voor bekende klanten als Akzo Nobel, PPG, Levo, Cargill en Remia.


Versterken

Envases BV is een middelgroot blikbedrijf, dat al jaren voortvarend en winstgevend is en concurreert met de grotere conglomeraten. “We zijn enkele jaren in handen geweest van een groot Amerikaans bedrijf, maar het was al snel duidelijk dat we niet tot hun 'corebusiness' behoorden”, zegt Linders. “Dus heeft het management van de fabriek hier in Halsteren, samen met een investeerder, het bedrijf in 2014 gekocht. We hebben veel geïnvesteerd en het bedrijf verder versterkt. Eind 2018 vonden we in Envases – een relatief jong, Mexicaans familiebedrijf – een ideale, strategische partner. Envases heeft onder andere vestigingen in USA, Denemarken en Zweden, en heeft veel ervaring in de blikindustrie. Door gezamenlijke inkoop van machines en staal versterken we elkaar.”


Loyaliteit

Met Envases als strategische partner is de toekomst voor de Halsterse blikfabriek rooskleurig. “De bedrijven van Envases opereren in verschillende branches, wij passen perfect in dat portfolio”, zegt Linders, “we hebben ruimte om verder uit te breiden – er is nog twee hectare grond beschikbaar - en we zijn gelegen aan de A4, die toegang biedt tot Rotterdam en Antwerpen en dus de belangrijkste havens van Europa.” Als lokaal bedrijf onderhoudt het huidige Envases BV veel gezinnen in de regio, en het personeel is bijzonder trouw aan de fabriek. “Alleen al dit jaar hebben we drie werknemers die 40 jaar in dienst zijn”, zegt Linders, “dat zegt iets over de loyaliteit van onze werknemers en over de sfeer in ons bedrijf. Daar zijn we heel trots op.” Envases BV in Halsteren werkt bovendien samen met regionale ondernemingen als Van der Pol Pallets uit Woensdrecht, en Hartog en Bikker Transport in Bergen op Zoom.


Uitdagingen

Envases BV is altijd op zoek naar gemotiveerd personeel, met een groot hart voor techniek, om de werkvloer te komen versterken. “Operators zijn altijd welkom bij ons, zeker mensen met gevoel voor techniek en een Vapro-achtergrond, die weten dat een goede operator veel meer doet dan op een knopje drukken. We hebben hier een goed, intern opleidingsprogramma, allerlei mooie, technische uitdagingen en een fabriek die hoort tot de wereldtop in haar vakgebied. En dat gewoon in Halsteren!”






"Alleen al dit jaar hebben we drie werknemers die 40 jaar in dienst zijn”

Afbeelding
Envases BV aan de Steenbergseweg.
Afbeelding