Johnny van Aert Vivoo-leider af
Johnny van Aert Vivoo-leider af Foto:

Een trainer moet je uitzitten

HUIJBERGEN – De winterstop vormt een mooi ijk-moment. Tijd voor bezinning. Verenigingsbesturen beramen zich over de langere termijn. Hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van de trainer, rommelt het intern of loopt men nog altijd met de technisch en tactisch verantwoordelijke weg? Binnen de gemeentegrenzen werden de contracten van Ronald Broos (METO), Peter van Oirschot (ODIO), Richard van Hooijdonk (Grenswachters) en Gerard Lazarom (WVV'67) met wederzijdse instemming verlengd. Alleen Rudo Gommers zegt, ten faveure van nieuwkomer Andy Wierickx, Vivoo en de zuidwesthoek vaarwel. In zijn kielzog stelt ook Johnny van Aert zijn leiderschap vacant!

Huijbergenaar Johnny van Aert (28) is een kind van de club. Als jong manneke meldde hij zich op het voetbalveld aan de Veenbes in Huijbergen. Doorliep de Vivoo-jeugdopleiding en haalde, evenals al zijn neven uit de Van Aert-clan Robbert Raats, Sjef Bogers, Symon en Maikel van Velthoven, de plaatselijke hoofdmacht. De getalenteerde goalie kreeg in het seizoen 2013-2014 het vertrouwen van trainer Marco Klijs en moest klasbak Rob 'Monk' Antens doen vergeten. En leek hier aanvankelijk in te slagen tot een vingerbreuk bij Hansweertse Boys hem voor de rest van het seizoen van de velden hield. Eenmaal opgeknapt kreeg de keeper opnieuw een tegenslag te verwerken toen hij divers operaties aan de knie diende te ondergaan. "En dan sta je ineens voor het voldongen feit dat je als begin twintiger noodgedwongen het veld moet verlaten. Natuurlijk was dat een bittere pil. Al je maten, waar je al zo lang mee optrekt, ballen lekker verder en voor jou is het einde oefening. Om het zwarte gat te omzeilen besloot ik toen de vacature van leider op me te nemen. Had ik toch het gevoel er nog een beetje bij te horen", aldus Johnny van Aert.

Randzaken

Als leider ontpopte hij zich als rechterhand van toenmalig trainer Erwin van Schilt. Ook onder Rudo Gommers maakt Van Aert volwaardig deel uit van de 'staf'. "Zoals het jonge elftal groeide tot een hecht team, daar groeide ook ik mijn rol. De trainer bemoeit zich met het voetbal, ik neem de randzaken voor mijn rekening."

Gedurende zes seizoenen ontbrak Johnny van Aert slechts een handvol wedstrijden op de bank. Zag de uithoeken van Zeeuws-Vlaanderen en vele Brabantse sportparken. En promoveerde met Vivoo tot tweemaal toe naar de Vierde Klasse. "Beide nacompetities zijn de absolute hoogtepunten. Daar tegenover staat vanzelfsprekend de degradatie terug naar de Vijfde Klasse in 2018. Eind mei hoop ik daar nog een succesje aan toe te voegen. In de laatste wedstrijd, thuis tegen ODIO, zou het eigenlijk nergens meer om moeten gaan. Dat betekent dat Vivoo zich veilig heeft gespeeld en het Vierde klasse-schap prolongeert. Iets wat zeker tot de mogelijkheden behoort. We zijn niks minder dan clubs als NSV, SVC en WVV'67."

Het zwarte gat voorbij? Johnny van Aert besluit: "Al lang. Ik vind dat je als leider sowieso een trainer moet 'uitzitten'. Nu Rudo stopt, is het voor mij ook mooi geweest. Tijd voor wat anders op zondag. Fietsen, fitness en wat meer tijd voor de familie. Komt best goed!"