Rien de Weert en zijn collega Yvonne Croonen houden hoop!
Rien de Weert en zijn collega Yvonne Croonen houden hoop! Foto:

Hulpverlener houdt hoop

HALSTEREN – Als financieel "hulpverlener" is het de taak van administratie- en belastingadviesburo De Weert om problemen te voorkomen en te genezen. Daarin is administratie en belastingadviesburo De Weert expert, hoewel de echte patiënt in dit verhaal – de fiscus – tot nu toe ongeneeslijk is gebleken.

"Vorig jaar begonnen we ons verhaal op deze pagina met de titel 'De Weert voorkomt én geneest'", zegt Rien de Weert, "maar we moeten concluderen dat genezen ons eigenhandig niet is gelukt. Voor onze klanten kunnen we veel doen, maar de echte problemen zitten bij de Belastingdienst en zijn gewoon te groot. Gelukkig ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat de politiek begrepen heeft dat de druk bij de Belastingdienst te hoog is. En hoewel het nog jaren zal duren voor het beter wordt, lijkt het erop dat de problemen nu eindelijk worden aangepakt."

In het komende belastingjaar zullen Rien en zijn collega's nog een aanzienlijk aantal slechtnieuwsgesprekken moeten voeren. "Vorig jaar stelde ik al dat de regering kennelijk steeds geld tekort komt. Dat viel te concluderen uit de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Die maatregel trof alle consumenten, dit jaar zijn het vooral de ouderen die niet ontzien worden. De vermindering van de ouderenkorting kan een onaangename verrassing betekenen, zeker omdat het laat werd aangekondigd", zegt Rien de Weert.

Doorn in het oog
Dat de redelijkheid bij de fiscus soms ver te zoeken is weet Rien de Weert al jaren. Dat het onlangs in de toeslagenaffaire publiekelijk bewezen werd is voor hem dus geen verrassing meer: "In de toeslagenaffaire zie je ook dat de fiscus uitgaat van het slechtst denkbare scenario. Dat zien wij in onze dagelijkse praktijk ook vaak gebeuren, zij het dan in minder extreme vorm. Maar nog steeds veranderen de regels snel, en door al die wijzigingen ontstaat chaos, ook bij de Belastingdienst. Het vervelendste is nog dat er door de fiscus bij problemen nauwelijks geluisterd of gepraat wordt. In dat soort situaties blijven wij altijd 'genezen', en gelukkig lukt dat aardig. Maar dat de Belastingdienst nog altijd niet slaagt in het waarmaken van de eigen slogan – 'leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker' – blijft een doorn in het oog."

Oplossen van problemen
Als erkend financieel adviseur, hypotheekadviseur en belastingadviseur liggen de uitdagingen voor Rien de Weert niet alleen op fiscaal vlak. "Met de lage rente en stijgende prijzen is het een interessante tijd voor huizenkopers", zegt hij, "en ook oversluiten kan met de huidige rentestand een heel goed idee zijn. Sowieso is een hypotheek altijd het bekijken waard.

Op verzekeringsvlak is waarschijnlijk het mogelijk verplicht maken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen het heetste hangijzer. Van de zelfstandigen in ons klantenbestand heeft nog altijd 75% geen aov. Soms is dat een gecalculeerd risico, maar wij adviseren altijd om keuzes te maken die je bedrijf en inkomen niet in gevaar brengen. Werken zonder de juiste verzekeringen kan levensgevaarlijk zijn.

Deze vraagstukken – en ook de fiscale vragen waarmee onze klanten kampen – zijn ingewikkeld en ze worden steeds complexer. Gelukkig hebben wij plezier in het oplossen van complexe problemen. Als hulpverlener blijf je altijd zoeken naar oplossingen, en er is altijd hoop!", aldus besluit Rien de Weert.