Afbeelding
Foto:

Een echt Halsterse naam

"Wie mij kent weet dat ik liever met 5 man aan de toog van een bruin café zit dan in een zaal met 50 of meer mensen en harde muziek. Wat muziek betreft ben ik blijven steken bij de muziek van de jaren 60 en van Corry ben ik fan vanaf de tijd dat we met de brommer naar Stampersgat reden op de zondagavond. Wat een ander daarvan denkt, zal me een zorg wezen.
Wanneer we aan de toog staan of aan een tafeltje zitten gaan we steevast discussiëren of 'strijen' zoals wij zelf zeggen. Het verschil is dat strijen veel heftiger gaat, met een luide stem en of armgebaren, zodat andere mensen wel eens denken dat we echt ruzie hebben. Op het hoogtepunt wordt er meestal onder gelach een nieuw rondje bier besteld.
Laatst ging het over de vraag wie nou de echte Halsternaar was, van de afgelopen 50 jaar. Diverse namen werden genoemd, maar we kwamen er niet uit. Het moet een markant iemand zijn, zo iemand waarvan er helaas steeds minder komen de laatste decennia. Thuis ben ik daar op door gegaan, ik heb een telefoonboek uit de jaren 60 gevonden en ben gaan bladeren. Veel familienamen kwam tegen, onder andere Verbogt, Van Loon, Nefs, van der Zande, Suijkerbuijk, Van Tilburg, Van Elzakker en nog een aantal. Volgens mij was Van Loon de meest voorkomende, echter die naam komt ook vaak voor in Lepelstraat en vooral in Bergen op Zoom wonen er veel.
Nu heb ik gekozen voor Nefs als veelvoorkomende echt Halsterse naam. Wat mij daarbij opvalt, is dat de naam Piet Nefs het meest voorkomt. De reden daarvan zal wel een voorvader zijn, genaamd Piet/Petrus, die veel zoons produceerde. Daarbij was het een goed katholiek gebruik om de eerstgeboren zoon te vernoemen naar opa. Daar waar ik geboren ben woonden veel mannen met de naam Piet Nefs, allemaal neven van elkaar. Die moest je wel uit elkaar houden en de gewoonte daar was dat ze dan de naam van hun vader erbij kregen. Zo had je Piet van Kees, Piet van Co, Piet van Pietje, enzovoort. Naast een Piet hadden ze zowat allemaal ook een Frans en een Co in het gezin. Daarnaast wonen er ook nog andere takken van de familie Nefs op Halsteren, waar ook opvallend veel de naam Piet in de gezinnen voorkwam.
Hetzelfde kwam je tegen bij de familie Verbogt. Daar hadden ze allemaal een Janus, Sjaan en Kees, en ook die kregen de naam van hun vader erbij om ze uit elkaar te houden.
Voor ons dus Piet Nefs, een echte Halsterse naam. Ook heb ik een foto van de bekendste Piet Nefs met deze naam en zo is hij voor ons dus de markantste Halsternaar geworden." (Foto: 'Suus' Nefs).