Jan van der Burgt en Ruud Prop van BDP Account.
Jan van der Burgt en Ruud Prop van BDP Account. Foto:

BDP Account: Regeren is vooruitzien

HOOGERHEIDE – Elk jaar betekent de aangifte Inkomstenbelasting de nodige hoofdbrekens voor bedrijven en particulieren. Elk jaar bewijst een specialist als BDP Account in die hectische tijd zijn nut.

"Een belastingaangifte is niet alleen handwerk, maar ook maatwerk", vinden Jan van der Burgt en Ruud Prop van BDP Account. Hun vele dienstjaren als fiscaal specialist maken dat ze weten dat het loont om een belastingaanslag altijd goed door te lichten en niet zomaar te accepteren. "De belastingdienst maakt ook fouten, en omdat wij bekend staan als een deskundig kantoor toont de fiscus zich vaak bereid om met ons in gesprek te gaan en te luisteren naar onze argumenten." Hoewel BDP Account een klein kantoor is, beschikt het over alle expertise die een grote speler ook heeft, met als bijkomend voordeel dat de lijnen kort zijn en BDP Account zijn klanten goed kent.

Hoewel 2020 een relatief rustig belastingjaar is, zit BDP Account niet stil. Bijvoorbeeld op het gebied van grensarbeid – al jaren een specialisme van BDP Account – wordt 2020 toch spannend, vertelt Jan van der Burgt: "De onderhandelingen tussen Nederland en België over een nieuw dubbelbelastingverdrag worden naar verwachting dit jaar afgerond. Wij volgen dat nauwlettend omdat het gevolgen kan hebben voor alle werkenden en gepensioneerden met een 'grensoverschrijdend' inkomen." Bovendien werkt de Belastingdienst toe naar twee belastingtarieven in box 1. "Die situatie moet in 2021 ingaan", zegt Ruud Prop, "en is goed nieuws voor alle belastingplichtigen met een inkomen van meer dan 21.000 euro. "Dat is prettig, maar er zijn ook minder prettige maatregelen aangekondigd. Vanaf 2019 worden de aftrekpercentages stapsgewijs afgebouwd naar het basistarief van 37,05%. Dat betekent dat het loont om – voor zover mogelijk – aftrekposten naar voren te halen. Daarover denken wij natuurlijk mee met onze klanten!" Ook in box3 staan veranderingen op stapel, voor 2022. Die moeten voorkomen dat belasting wordt betaald over rendement dat je als spaarder steeds minder – en bij sommige banken helemaal niet meer – ontvangt: "Die regels maken sparen een stuk interessanter dan het op dit moment lijkt. Samen kijken we alvast vooruit naar wat verstandig is."

In de dagelijkse praktijk ziet BDP Account ook regelmatig problemen ontstaan met de zogenaamde "vermogensetikettering" bij ondernemers. Samengevat komt het erop neer dat een ondernemer binnen bepaalde grenzen mag kiezen om bijvoorbeeld een pand of machine als privévermogen of zakelijk vermogen te bestempelen. Die keuze is in principe definitief, dus moet weloverwogen gemaakt worden. Goed advies is daarbij heel belangrijk, en ook daarbij staan we onze klanten terzijde", zeggen Van der Burgt en Prop. Regeren is vooruitzien, volgens een bekend gezegde. Volgens BDP Account is dat ook in belastingland een gouden regel. Vooruitkijken betekent je klanten nog beter van dienst zijn. Voor BDP Account is dat het enige wat telt.

"Bij een weloverwogen keuze maken is goed advies heel belangrijk"