Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Onrust over plannen afvalverwerkingsinstallatie

BERGEN OP ZOOM - Berichtgeving over de plannen van Attero om in Bergen op Zoom een GFT- afvalverwerkingsinstallatie te plaatsen, leidt tot onrust bij de inwoners van Heerle en bewoners van het gebied rondom De Kragge II. De inwoners vrezen stankoverlast en toenemende verkeersdruk op de toch al overvolle (wegen naar de) A58. Rian Govers-Gabriëls, fractievoorzitter van de VVD, maakt zich ook zorgen en stelt daarom vragen aan het college. "VVD wil wijzen op de enorme impact op de samenleving indien een dergelijke afvalverwerkingsfabriek in de regio zou komen. Als de plannen zouden worden doorgezet zal dit, in het kader van de PAS-normen, ten koste gaan van ruimte voor mobiliteit, landbouw en woningen. Dit gaat niet alleen de gemeente Bergen op Zoom aan."

PvdA wijst op Arnhemse schuldenaanpak

BERGEN OP ZOOM - In december heeft de gemeenteraad het nieuwe beleid rondom schuldhulpverlening vastgesteld. Naar mening van de Partij van de Arbeid (PvdA) is het beleid op papier vernieuwd en geeft het ruimte voor sociaal beleid. De PvdA-fractie stelt voor om een voorbeeld te nemen aan de gemeente Arnhem. Die heeft een nieuwe aanpak ontwikkeld rondom dit thema, met de nadruk op de gemeente als schuldeiser en veroorzaker van schulden. "Om te voorkomen dat inwoners niet meewerken aan afbetaling van hun schulden, worden er in Arnhem termijnen ingesteld waarbinnen de schuld ingevorderd moet zijn. Wat zijn de mogelijkheden om dit in te stellen in Bergen op Zoom?", vraagt fractielid Adam Ahajaj in een brief aan het college.

Teveel vrachtverkeer Markiezaatsweg

BERGEN OP ZOOM - Lijst Linssen vindt samen met bewoners van ondermeer de Van Konijnenburgweg dat het vrachtverkeer zonder aantoonbare bestemming beter kan worden tegen gehouden richting het centrum. "Ter hoogte van de Bristol wordt via een verkeersbord aangegeven dat het verboden is voor vrachtauto's zonder aantoonbare bestemming linksaf de Van Konijnenburgweg in te rijden. Mogelijk moet dit groter of duidelijker aangegeven worden, want ter hoogte van beddenzaak Swiss-Sense staat een herhalingsbord 'verboden voor vrachtauto's zonder aantoonbare bestemming', echter dit bord staat juist voorbij de weg welke toegang geeft tot de Zeeland en het Wagenpleintje wat verkeersgevaarlijke situaties oplevert", aldus Meino Dam en Maikel de Bekker van de partij. Ze willen graag dat de gemeente laat onderzoeken of het vrachtverkeer dat de woonboulevard en de Zeeland moet bevoorraden, via de ingang nabij de bioscoop geleid kan worden, om zo de verkeersdrukte op de Van Konijnenburgweg ter hoogte van het Wagenpleintje te verminderen.

Gevolgen PFAS lijken mee te vallen

HOOGERHEIDE - De Omgevingsdiensten in Brabant hebben namens de colleges van B&W in Noord-Brabant een handreiking PFAS opgesteld. Het college van Woensdrecht heeft besloten een handreiking met 'tijdelijke' achtergrondwaarde vast te stellen. Voor de gemeente Woensdrecht zijn de eerste inzichten dat er geen projecten vertragen en dat ze gewoon doorgang kunnen vinden. Uit het onderzoek naar de tijdelijke lokale achtergrondwaarden aan PFAS-verbindingen in de deelnemende gemeenten blijkt dat PFAS-verbindingen zeer licht verhoogd zijn verspreid.

Woensdrecht tegen windmolenpark in de polder

WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht is eind 2019 door de provincie Zeeland, Eneco en Zeeuwwind geïnformeerd over de ontwikkeling van een grootschalig windmolenpark op de grens van de gemeenten Woensdrecht en Reimerswaal. "Vanwege het effect op het open polderlandschap van Woensdrecht, ondersteunen wij dit plan in de huidige vorm niet", laat de gemeente Woensdrecht weten. Wethouder Jeffrey van Agtmaal: "Vooropgesteld dat de gemeente Woensdrecht duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en graag samen wil werken met andere overheden om over te kunnen gaan op duurzame energiebronnen, kunnen we niet achter het plan staan om een nieuwe windmolenpark op de gemeentegrens van Woensdrecht en Reimerswaal te realiseren. De voornaamste reden hiervoor is de aantasting van ons karakteristieke open polderlandschap. Wij hebben dit standpunt inmiddels officieel schriftelijk kenbaar gemaakt. We verzoeken de gemeente Reimerswaal om het onderzoeksgebied uit te breiden, zodat er naar een andere locatie gezocht kan worden, zonder afbreuk te doen op het open polderlandschap." Het plan van het windmolenpark behelst 16 windmolens van circa 200 meter hoog in het achterland van Reimerswaal. Het open polderlandschap vanuit Woensdrecht richting Zeeland zou hiermee sterk aangetast worden. Eerder werd om deze reden al de ontwikkeling van windpark Kabeljauwbeek verwezen naar de achtergrond van het Antwerpse havengebied. De strijd die hiervoor is gevoerd en de strategische keuzes die hiervoor zijn gemaakt, zouden met het huidige plan teniet gedaan worden. Van Agtmaal: "Naast ons bezwaar over de locatie, vinden we het ook jammer dat we pas erg laat in het proces geïnformeerd zijn over het plan van het nieuwe windmolenpark. De provinciegrens zou geen beperking moeten zijn om tot een acceptabele invulling voor de klimaatopgaven te komen."

Afbeelding
Afbeelding