Gezelig bridgen bij Doublet op maandagavond in de Wittenhorst.
Gezelig bridgen bij Doublet op maandagavond in de Wittenhorst. Foto: Bep Tielemans

Bridgeclub Doublet viert 70-jarig jubileum

HALSTEREN - Toen er in januari van het vorig jaar een commissie werd ingesteld om een onderzoek te doen naar de geschiedenis van Bridgeclub Doublet hadden ze dit niet verwacht. Maar door een gelukkig toeval kreeg de commissie de beschikking over een dossier van een oud-voorzitter van de club, de heer P.F. Verbraak.

Daarin zat een brief aan het bestuur van de Nederlandse Bridge Bond van 18 januari 1950, dat er "onlangs een bridgeclub was opgericht, waaraan voorlopig de naam is gegeven Halsterse Bridgeclub HBC." In 1951 werd de naam gewijzigd in Bridge-club Play Fair. Later volgde een gesprek met de onlangs overleden oud-wedstrijdleider Leo Bogers. Hij wist te melden, dat in zijn tijd de naam van de bridgeclub opnieuw was gewijzigd , en nu in Bridgeclub Doublet. Voor de commissie stond het hiermee wel vast: in januari 2020 bestaat de bridgeclub 70 jaar. En passant werd ook heel wat ontdekt over de geschiedenis van de club. Men begon in het Dorps Koffiehuis, speelde later bij Willem 3, daarna in Tivoli en korte tijd in Hotel de Ram. Sinds een tiental jaren is De Wittenhorst de vaste speelplek voor de maandagse bridge-avond. Een opvallend tijdsbeeld: bij de oprichting waren er 16 leden, allen mannen. Tegenwoordig bestaat de club uit ruim 80 leden, waarvan iets meer dan de helft dames. Het tekent de ontwikkeling van de bridgesport van een tamelijk elitair mannenspel naar een breed gedragen denksport voor mensen, die van een uitdagend en altijd weer verrassend kaartspel houden. Uiteraard is het jubileum aanleiding voor een feest. Dat wordt gehouden op zondag 19 januari onder het motto: 'een feest rond de bridge-tafel'. Het wordt een feest in de sfeer die past bij de bridge-club: eten, drinken, een praatje en een kaartje.

Lokale gevolgen toeslagenaffaire Belastingdienst

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - In ieder geval honderden, mogelijk duizenden Nederlanders zijn slachtoffer geworden van fraudejacht door de Belastingdienst. Slachtoffers, die hierdoor in de financiële problemen zijn gekomen, kunnen ook met hun gemeente in aanraking zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan schuldhulpverlening, mentale en fysieke gezondheidsproblemen en verlies van woonruimte. Hoewel het kabinet deze maand heeft laten weten voor compensatie te gaan zorgen voor gedupeerde gezinnen, zullen ze niet in één keer van alle ontstane problemen verlost zijn. De PvdA-fractie in de gemeente Bergen op Zoom vraagt zich daarom af: "Heeft het college in beeld hoeveel en welke inwoners uit de gemeente Bergen op Zoom de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire? En verwacht het college dat de toegezegde compensatie door het Rijk voldoende is om gedupeerde gezinnen er weer bovenop te helpen?" De PvdA Bergen op Zoom vindt dat het Rijk verantwoordelijk is voor alle primaire en secundaire schade. "Echter, als het inwoners uit onze gemeente betreft, heeft de gemeente Bergen op Zoom voor hen ook een rol. Het is belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk hun leven weer op de rails kunnen krijgen."

Vredesduif Bingo in Lepelstraat

LEPELSTRAAT - Zondagmiddag 19 januari is er weer een bingomiddag in het lokaal van de Postduivenvereniging Vredesduif in Lepelstraat, gelegen aan het parkeerterrein van het sportpark aan de Kruisweg 3. Er zullen weer tien ronden gedraaid worden met tussendoor enkele pauzes waarbij rondgegaan wordt met een gratis hapje. Ook zullen twee ronden gedraaid worden voor de bekende Lepelstraatse hammetjes. Tot slot is er nog een gratis ronde op deze middagvullende bingo.

De Alterse Carnavalskrant komt er aan

HALSTEREN - De Alterse Vastelaoved staat al weer voor de deur. En vanaf 20 januari 2020 is dit letterlijk het geval want dan wordt door de vrijwilligers van de Stichting Alterse Carnaval de nieuwe Carnavalskrant rondgebracht. De Carnavalskrant is ook dit jaar weer volledig in kleur met zijn 52 pagina's, en heeft daarnaast als inlage een speciale kinderkrant. Tijdens de Huis-aan-Huis Donateursactie zullen de vrijwilligers van de Stichting Alterse Carnaval de carnavalskrant binnen het kerkdorp Halsteren bezorgen. Het schema waarin de krant wordt bezorgd is als volgt: Maandag 20 januari - Wijk De Schans, Dinsdag 21 januari - Wijk De Rode Schouw, Woensdag 22 januari - Wijk De Beek, Maandag 27 januari - Centrum Halsteren, Dinsdag 28 januari - Gebied rondom de St. Antoniusmolen Hierbij zal aan de inwoners van Halsteren tevens om een bijdrage gevraagd worden voor de Alterse Vastelaoved. De gewaardeerde bijdrage vanuit de inwoners van Halsteren is nodig om het Vastelaovedfeest te kunnen organiseren.