Afbeelding
Foto:

Burgt & Co naar Groot Verzet

OSSENDRECHT – De hele regio weet dat Ossendrecht hét Roparundorp van Nederland is. Niet alleen de Ossendrechtse doorkomst is fantastisch, ook de twee Ossendrechtse Roparunteams, De L'Oslopers en Burgt & Co. Dit jaar verandert dat: Burgt & Co zegt de Roparun na 8 deelnames vaarwel en start een nieuw avontuur: Groot Verzet Tegen Kanker.

Het was heus geen eenvoudige beslissing voor Burgt & Co. De Roparun zeg je niet zomaar vaarwel als je een groep sportieve Ossendrechtenaren bent. Zeker niet als de Roparungeschiedenis van sommige teamleden teruggaat tot 1996. "Voor ons was de Roparun al die jaren een geweldig avontuur", zegt teamcaptain Jan van der Burgt, "maar zo af en toe dachten we wel eens na over wat anders. En soms is dat "andere" zo aantrekkelijk dat je de sprong moet wagen."

Daarom gaat de Roparun met Pinksteren zonder Burgt & Co van start, en richt het team zich op de nieuwe uitdaging. Die heet Groot Verzet Tegen Kanker. Het sportieve aspect van dat evenement is minstens zo groot als dat van de Roparun. Groot Verzet Tegen Kanker speelt zich af op de flanken van de Mont Ventoux. Hardlopers, fietsers, handbikers en wandelaars beklimmen de berg, en dat is Burgt & Co op het lijf geschreven. "De beklimming van de Mont Ventoux is 26 kilometers lang, dus je kunt rustig spreken van een pittige uitdaging", zegt Jan van der Burgt. "Qua inspanning is het vergelijkbaar met een marathon. Bovendien kent dit evenement meerdere sportieve disciplines, waardoor meer teamleden hun beste beentje kunnen voortzetten dan in de Roparun, waar je maximaal 8 lopers en 4 fietsers mag inzetten.

Groot Verzet Tegen Kanker vindt plaats op donderdag 3 en vrijdag 4 september. Tot die tijd zamelt Burgt & Co zoveel mogelijk geld in, dat wordt ingezet voor onderzoek naar kanker. Vorig jaar haalde de Stichting Mont Ventoux, die het evenement organiseert, in totaal ruim 637.000 euro op. 60 procent daarvan ging naar onderzoeken binnen het KWF, de rest naar regionale goede doelen. Burgt & Co begint zijn jacht naar een mooie opbrengst binnenkort, met de bekende Paasbingo in Heideduin, de geliefde wandeltocht en Osstival, het mooiste festival van Ossendrecht.

Op vrijdag 17 januari sluit Burgt & Co zijn Roparunperiode af met een feest in de Harmoniezaal. Wie denkt dat een Roparun zonder Burgt & Co ondenkbaar is kan gerust zijn, belooft Jan van der Burgt: "Tijdens de doorkomst zijn wij op volle oorlogssterkte aanwezig op onze vaste verzamelplek aan de Molendreef. Want we doen misschien niet mee, we blijven de Roparun voor altijd een warm hart toedragen."