'Ons land, onze mentaliteit'

(Onder verantwoording inzender)

"Na veel berichten over demonstraties, opstanden, vernielingen, oud/nieuw vandalisme, bedreigingen naar hulp verlenende politie agenten, brandweer, overheid, je naasten, stellen veel mensen zich de vraag: waar is het fout gegaan? Waar is de woede, de onvrede ontstaan? En je kijkt rond wie er nog "normaal"gedrag vertoont.

Hoor ik er zelf bij, heb ik het goede voorgeleefd. Zijn onze kinderen wel goed voorgelicht: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Hebt u naasten lief, verbeter de wereld en begin bij jezelf. Zo zijn er nog uitspraken die we van oudsher meekregen. Daarbij stil te staan, proberen die woorden te begrijpen, kan een begin zijn van inkeer.

Als we allemaal doorgaan zoals het nu is, komt het niet goed. Mensen zoals u en ik, grote namen zoals Trump, Poetin, en noem ze maar op. Machtsmisbruikers te over, overal ter wereld. Mensen die mensen niet belangrijk vinden. Ze geven geen goed voorbeeld voor de mensen die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld macht en geld.

We moeten elkaars hand vastpakken en beloven: we gaan er aan werken, stap voor stap. Doet u mee, want het is hard nodig. Als wij het voorbeeld geven, sluiten anderen zich aan. Zinloos, onmenselijk gedrag, geweld, het moet en kan veranderen, als we maar WILLEN.

Uit een verontrust hart geschreven. In volle overtuiging dat deze houding een begin van iets goeds kan zijn. Dat woorden kunnen troosten, verzachten, hulp aan reiken. Iedereen: een goed, vredelievend 2020."


Marianne Mattheussens