Afbeelding
Foto:

Alzheimer Café

HOOGERHEIDE - Wat is dementie? Wat betekent dementie voor een partner? Hoe kan dementie onderzocht worden? Is er medicatie voor dementie? Welke mogelijkheden zijn er voor hulp? Wanneer wordt besloten tot opname? En het taboe van de dementie. Allemaal onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens het Alzheimer Café Woensdrecht op maandag 13 januari 2020. De locatie van het programma dat van start gaat om 19.30 uur is Woonzorgcentrum Heideduin aan de Heistraat 12 in Hoogerheide.

Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. In Nederland hebben enkele honderdduizenden mensen een of andere vorm van dementie. Heel vaak speelt dementie zich af in stilte: bij wijze van spreken bij onze buren om de hoek. Dementie wil zeggen dat iemand die altijd dierbaar en vertrouwd was, van lieverlee een vreemde kan worden. Men wordt anders dan voorheen. In toenemende mate nemen steeds meer gemeentes de stap om een Dementie Vriendelijke Gemeente te worden. Dat wil zeggen dat men er naar streeft dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving. Ook de gemeente Woensdrecht wil een Dementie Vriendelijke Gemeente zijn. Leden van de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Woensdrecht vertellen u deze avond wat zij doen en wat ze willen. Zo maken de gemeentes begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en vergroten zij de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap, bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen omgaan met dementie. Zo ontstaat een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan, of de bibliotheek, of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. De volgende bijeenkomsten zijn op maandag: 9 maart, 11 mei, 14 september en 9 november 2020. Voor informatie en reacties: Bas van Andel, e-mailadres: b.vanandel@alzheimervrijwilligers.nl

Kansrijk schakelen

BERGEN OP ZOOM - Stichting Samen Onderwijs Maken (SOM) en vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) werken samen aan het project Kansrijk Schakelen.

Met het project willen zij voor alle kinderen de overgang van primair naar voortgezet onderwijs makkelijker maken. "We willen voor leerlingen de onnatuurlijke knip tussen het primair en voortgezet onderwijs wegnemen", zegt Angelique Kleinen (OMO), die samen met Mandy Oerlemans (SOM) projectleider is. "We gaan bijvoorbeeld kijken welke afwegingen gemaakt worden om het niveau van de leerlingen te bepalen. Hoe de samenwerking is tussen scholen. En hoe we de ouders en de leerling zelf meer en beter kunnen betrekken bij dit proces." "Hoe de bepaling van het niveau tot stand komt, is belangrijk voor de latere schoolloopbaan en ontwikkelkansen voor de leerling", vult Mandy aan. "Daar werken we met primair voortgezet onderwijs aan."

Ikebana-workshop

HALSTEREN - Wilt u, zeker na de hectische feestdagen, wat tot rust komen en dat met natuurlijke materialen? Kom dan eens naar een workshop Ikebana-Japans bloemschikken om een bloemenarrangement te maken op een Zen-manier, dus met veel ruimte tussen de takken en de bloemen. De workshop is op zondag 12 januari van 14.00 tot 16.30 uur bij De Hertgang in Halsteren en kost €12.50. Lydia Theuns, E info@lydia-en-reiki.nl T 0164-642619.

GBWP wil besparing energie stimuleren

BERGEN OP ZOOM - Gemeente Belangen Werknemers Partij (GBWP) vindt dat de gemeente Bergen op Zoom extra energie moet steken in het stimuleren van bewoners om energieverbruik en energiekosten te laten dalen.

In de gemeente Roosendaal is een subsidie binnengehaald van €1.000.000 om huiseigenaren te helpen hun woningen energiezuiniger te maken. "GBWP is van mening dat in het kader van verduurzaming woningen we goed op weg zijn als het gaat om huurwoningen, maar minder kansen kunnen bieden aan eigenaren van woningen. We zullen het een gemiste kans vinden als we dezelfde subsidie niet aan zouden vragen. We hebben immers een wethouder met Duurzaamheid in zijn portefeuille. Met de gelden die we binnen kunnen halen, ontstaat er ook mogelijk meer ruimte om verduurzaming in de woonsector te stimuleren. Ook de Bergse bewoners zijn gebaat bij een goed advies op maat, financiële ondersteuning bij het inkopen van led-lampen en isolatiemateriaal. Op deze manier kunnen alle burgers wat doen aan hun woning als het gaat om gebruik en het drukken van energiekosten."

Aanpak overlast lachgas

ZUIDWESTHOEK - REGIO - De burgemeesters van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht sturen gezamenlijk een verzoek aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de overlast van lachgas tegen te gaan middels landelijke wetgeving.

De verkoop en het gebruik van lachgas lijkt in gemeenten zichtbaar toe te nemen. Niet alleen tijdens evenementen, maar ook in de reguliere horeca en op straat is het gebruik van lachgas zichtbaar en zorgt in veel gevallen voor overlast. Deze overlast betreft voornamelijk achtergelaten ballonnen en lachgascilinders. Naast deze fysieke overlast heeft het gebruik van lachgas een negatieve invloed op het sociaal veiligheidsgevoel van inwoners.

burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht: "De landelijke ontwikkelingen op het gebied van een eventueel verbod wachten we verder af. Via de Algemene Plaatselijke Verordening het gebruik van lachgas verbieden is niet mogelijk. Echter er zijn wel mogelijkheden om de negatieve effecten van het gebruik te voorkomen en aan te pakken. In onze evenementenvergunning en meldingen hiervoor nemen een verbod van verkoop op lachgas op."