Nieuwe wet voor psychische hulp

HOOGERHEIDE - Vanaf heden is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking. Als iemand een ernstig gevaar vormt voor zichzelf of een ander en dringend psychische hulp nodig heeft, maakt de nieuwe wet meer mogelijk dan alleen een gedwongen opname. Er komt volgens de gemeente meer ruimte voor zorg op maat en de inspraak voor degene die behandeld wordt en diens familie wordt groter.

De Wvggz vervangt per 1 januari 2020 samen met de Wet Zorg en Dwang (Wzd) de huidige Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz). In geval van een crisis, is het nodig om snel te handelen. Er kan dan onmiddellijk verplichte psychische zorg worden ingezet. De burgemeester is bevoegd om een dergelijke crisismaatregel af te kondigen. Dit gebeurt op basis van een medische verklaring van een psychiater. Burgemeester Adriaansen: "Als de veiligheid in het geding is van een persoon of mensen in de omgeving moet er soms snel geschakeld kunnen worden. Om dit proces snel en zorgvuldig te kunnen doorlopen, werken we nauw samen met partners zoals het OM en de GGZ."

Meldpunt crisiszorg Maakt u zich zorgen over iemand? Denkt u dat deze persoon dringend psychische hulp nodig heeft? U kunt een melding doen bij het meldpunt crisiszorg. Er wordt dan een onderzoek gestart om te kijken of en zo ja, welke hulp er nodig is. Het meldpunt is dag en nacht bereikbaar via het telefoonnummer 0800-5099. In levensbedreigende situaties belt u 112.