Christoffelparochie aan de slag met Rebuilt

HALSTEREN - LEPELSTRAAT - THOLEN - OUD VOSSEMEER - De geschiedenis van de Sint Christoffelparochie start in 2008 door het samenvoegen van vier bestaande parochies: H. Quirinus te Halsteren, H. Antonius van Padua te Lepelstraat, Onze Lieve Vrouw Hemelvaart te Tholen en de H. Willibrordus te Oud Vossemeer. Dit zijn nu de 4 parochiekernen van deze parochie. De parochie valt onder het bisdom Breda en het vicariaat Middelburg.

Het verhaal over het leven van Christoffel is wijd en zijd bekend, binnen en buiten de kerken. Zonder het te beseffen, droeg hij als veerman Christus over het water. Een passende patroon voor een parochie die aan beide zijden van het brede Schelde-Rijnkanaal ligt, één van de drukst bevaren waterwegen van de Benelux. De parochie wil de naam en de persoon van Christus uitdragen en zich spiegelen aan Christoffel: levend uit geloof, dienstbaar aan de mensen.

Rebuilt is de ervaring van een parochie die vernieuwing zocht en gevonden heeft. Het speelt zich af in en rondom de Geboortekerk van Timonium in Maryland in de Verenigde Staten van Amerika. De inhoud van het boek gaat niet zozeer uit van een theoretische benadering, maar vooral vanuit praktisch oogpunt met duidelijke handvatten om parochies een nieuwe impuls te geven. Uiteindelijk hebben de veranderingen die zij hebben doorgevoerd in hun parochie geleid tot een levendige vitale gemeenschap van gelovigen die niet alleen uit hun eigen parochie komen, maar zelfs uit de wijde omtrek daarvan. De locatie die zij voorheen in gebruik hadden is daar nu zelfs te klein voor. Wat voor de Geboortekerk goed heeft uitgepakt kan ook voor de Sint Christoffelparochie een positieve bijdrage gaan leveren, het is een proces dat niet 1 op 1 gekopieerd kan worden omdat het maatwerk is.

Parochieplan en gebouwenplan

Dat ook het parochieplan door het Rebuilt-proces beïnvloed zal gaan worden is overduidelijk maar ook onvermijdelijk. De inzet van het pastorale team en het gebruik van de kerkelijke gebouwen zullen ook de nodige aandacht vergen. Om dat in goede banen te leiden, zal ook voor de gebouwen een plan gemaakt moeten worden. Hierin zal vooral gekeken moeten worden welke functie de diverse gebouwen hebben binnen de Sint Christoffelparochie en of deze nog voldoen of dat er aanpassingen nodig zijn. Voor het opstellen van het concept-gebouwenplan wordt een gebouwencommissie opgericht die voor elk gebouw het beoogd gebruik zal aangeven (parochiekerk, kerk, kapel). Zij doet dit op basis van de benodigde gegevens en het pastoraal plan. Tevens zal zij de behoefte aangeven van pastorieën, pastorale steunpunten en devotiekapellen. Het concept-gebouwenplan wordt voorgelegd aan het parochiebestuur dat het conceptplan integraal over kan nemen of eventueel bijstellen in overleg met de gebouwencommissie. Nadat parochianen zijn geïnformeerd en gehoord stelt het parochiebestuur het gebouwenplan vast. De commissie wordt daarna opgeheven.

Deze commissie zal opgebouwd zijn uit vrijwilligers die elk een andere deskundigheid bezitten: een commissielid met bouwkundige kennis, een met pastorale kennis, een met financiële kennis en een commissielid met secretariële kennis. Aanvullend zal een functionaris van het Bisdom de commissie bijstaan in het gehele proces. Om deze commissie in te kunnen stellen zijn 4 vrijwilligers nodig die al dan niet uit de 4 parochiekernen afkomstig kunnen zijn.

Voor allen binnen de Sint Christoffelparochie is het Rebuilt-proces een grote uitdaging.

Mocht u na het lezen van dit artikel belangstelling hebben om als commissielid in de gebouwencommissie hieraan mee te werken, dan kunt u contact opnemen met de parochiekerncommissie (PKC) in uw woonplaats of een e-mail zenden naar de secretaris van de Sint Christoffelparochie: bwiddershoven@ziggo.nl