Afbeelding
Foto:

Zo hielp Kune Zuva in 2019

LEPELSTRAAT - REGIO - Het afgelopen jaar is er weer veel werk verzet door Kune Zuva. Dat meldt de stichting in haar nieuwsbrief.

Kune Zuva betekent 'de zon schijnt'. Dit is direct het doel van deze stichting; de zon laten schijnen door mensen in Afrika kansen te geven in het leven. Dit doet Kune Zuva door het opzetten, begeleiden en financieren van kleinschalige projecten. Stichting Kune Zuva steunt steeds meer mensen. Momenteel lopen er projecten in Zuid-Soedan, Kenia, Ethiopië, Malawi en Tanzania.

"Naast de diverse studenten- en scholierenfondsen zijn we recentelijk ook in Malawi van start gegaan. Onze eerste studente aan een medische vakstudie is een feit. Daarnaast ligt de nadruk in Malawi op de mensen met Albinisme, waarbij niet alleen de zon maar ook de medemens een bedreiging vormt. In Malawi wonen tussen de 7.000 en 10.000 mensen met deze genetische afwijking. Door dit gen is het pigment in de huid afwezig, wat hun huid wit maakt. En omdat hun ogen geen melanine bevatten, kunnen zij slecht zien. In ons werkgebied wonen 60 albino's."
"Ook wordt er momenteel hard gebouwd aan het volgende klaslokaal van de nieuwe basisschool in Thon Aduel, Zuid Soedan, een heel belangrijk gebeuren om in een land waarbij sinds 1955 nauwelijks regulier onderwijs is, te zorgen voor een gedegen basis voor de komende generatie."

Studenten- en scholierenfondsen

"Zoals ieder jaar hebben we veel nieuwe aanmeldingen ontvangen waaruit de komende maanden een keuze zal worden gemaakt. Daarnaast nemen we ieder jaar weer afscheid van verschillende studenten die we jaren hebben begeleid en ondersteund. De meesten zijn gelukkig snel aan het werk. Sommigen studeren naast hun werk verder tot een hoger niveau, maar dan op eigen kracht. Dit jaar nemen we bijvoorbeeld afscheid van de Ethiopische Abenezer die sinds kort radioloog is. Er zijn vijf verschillende machines die zij kan en mag bedienen. Dit zijn de Röntgen, Fluoroscopie, Ultrasound, CT-scan en de MRI."

"Het resultaat van de nieuwsbrief van 2018 was €8000,-. Naast particulieren zijn er scholen en organisaties die ons een warm hart toedragen." Stichting Kune Zuva, Nieuw-Vossemeer,
IBAN NL89 INGB 000 5837915