Dit superteam bezorgt De Halsterse Krant in de westelijke wijk van het dorp.
Dit superteam bezorgt De Halsterse Krant in de westelijke wijk van het dorp. Foto:

Superteam bezorgt superkrant

HALSTEREN – Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je deze krant kunt lezen, maar zonder bezorger was dat onmogelijk. Woon je aan de westkant van Halsteren, dan is de kans groot dat deze krant in je brievenbus is geschoven door een superteam.

Meestal zijn ze met z'n zessen. Robbie Crott, Jari Dons, Marco Mol, Maaike Potters, Mohammad Abdullah en vrijwilliger Jan Mol lopen elke week langs 216 brievenbussen aan de westrand van Halsteren om daar De Halsterse Krant te bezorgen. Soms krijgen ze nog hulp van Remy Matthijssen en Wendy Berger, en Raoul van der Pas helpt elke week met het invouwen van de kranten. Jan ziet toe op de veiligheid, hij laat het werk over aan de rest. Mohammad, Maaike, Marco, Raoul, Jari en Robbie. Dat helpt hen namelijk, om doelgericht bezig te zijn, te leren samenwerken, in contact te komen met mensen en ook te genieten van de buitenlucht. De zes bezorgers horen bij het werkatelier van dagcentrum de Colweghe, allemaal hebben ze een verstandelijke beperking, en een enorm "hart voor de zaak".

Begeleider Elly van Ham geniet van de manier waarop de bezorgers als team erop toezien dat elke brievenbus een krant krijgt. "Vergeet iemand een krant, dan springt een ander erop in. Er wordt fantastisch samengewerkt, als een echt team. Bezorgklachten krijgen we bijna nooit, de krant wordt trouw elke week bezorgd."

Ontmoeting

En dat bezorgen, dat is leuk. Dat vindt Jari, die altijd helemaal alleen naar een boerderij op de Jannelandseweg loopt om daar zelfstandig de krant te bezorgen. "Heel ver!", zegt hij zelf, maar het gaat altijd goed. Maaike kijkt elke week weer uit naar haar ontmoeting met de kleine Jack Russelterriër Tippy in de Verbeekhof: "Tippy komt altijd de krant halen en dan brengt ze 'm naar haar baasje, want die kan niet uit bed!"

Prachtig

Steeds vaker ziet Jan Mol hoe "zijn" bezorgers op straat worden begroet, hoe ze worden opgewacht van achter het raam of zelfs met een open deur. "Ik ben knettergek op ze", zegt de 70-jarige vrijwilliger en vader van bezorger Marco. "Als je jezelf blijft en hen de kans geeft om ook zichzelf te zijn kun je heel ver komen. Elke week zijn we een paar uur bezig met de kranten vouwen en lopen we een uurtje over straat. Tijd om de krant zelf te lezen hebben we niet, maar we hebben zo een prachtige baan!"