Joep van Kalmthout (METO) versus Bouke de Waal (Vivoo)
Joep van Kalmthout (METO) versus Bouke de Waal (Vivoo) Foto: Joep van Kalmthout (METO) versus Bouke de Waal (Vivoo)

Vivoo pakt punt op inzet

HUIJBERGEN – Vivoo-METO, 15 december 2019. Met stip genoteerd op menig Huijbergse voetbalkalender. De hoogtijdag voor de tifosi van de gastheer, in het bijzonder voor president van fanatieke Vivoo-supportersclan Gerald de Waal. De grijze eminentie houdt sinds de bekendmaking van het wedstrijdschema al maanden werk en privé strikt gescheiden. Collega en METO-coach Ronald Broos pareert op zijn kenmerkende laconieke wijze al maanden de opgeklopte stemmingmakerij. Anderhalf uur voetbaloorlog resulteerde in een voorlopig patstelling op de werkvloer.

De derby Vivoo-METO stond gedurende vier decennia slechts een handvol maal in competitieverband op het programma. De enige thuisoverwinning dateert uit 1989-1990. Jan van Gastel Sr. en het huidig METO-bestuurslid René Adriaansen zorgden voor een Huijbergse zege (2-0).

Diens zoon Niels Adriaansen ontbrak voor de nieuwste uitvoering aan het vertrek. De robuuste METO-vleugelverdediger zit een schorsing van twee wedstrijden uit wegens een rode kaart tegen BSC. Daarentegen was Johan van Kalmthout weer terug van weggeweest. Vivoo-coach Rudo Gommers had de beschikking over zijn voltallige 'knokploeg'.

Direct vanaf de aftrap waren de verhoudingen op het veld duidelijk. Het hoger geklasseerde METO opende met technisch verzorgd voetbal de aanval en zorgde voor enkele hachelijke situaties voor de Huijbergse goal. In de achtste minuut werd een nieuwe aanvalsgolf door de Vivoo-verdediging onschadelijk gemaakt en de bal opgeruimd. Het kleinood belandde echter voor de voeten van middenvelder Jens Hermans. Hij bedacht zich geen moment en verschalkte vanaf twintig meter met een prachtige boogbal Joram Adriaanse, 0-1.

Revelatie

Na de openingsgoal vergat METO door te drukken en leunde het meer en meer naar achteren. Vivoo rook haar kans en had net voor rust pech toen een inzet van Rick Luijkx op de lat uiteenspatte. Na rust werden de mouwen van de blauwbloezen nog verder opgestroopt en ging men op basis van inzet op zoek naar de aansluitingstreffer. Doch telkens vormde een sterk keepende Hugo Bos een sta in de weg.Het inbrengen van Bas van der Heijden voor de 16-jarige revelatie Robbert Cortie betekende nog meer aanvallende impulsen voor Vivoo. Het duurde tot de voorlaatste minuut alvorens alle inspanningen werden beloond. Een lage voorzet van notabene oud-Metoaan Jordy van Gastel eindigde in de voeten van eveneens voormalig METO-speler Rick Luijkx, die van dichtbij de scoorde. Oftewel De Waal-Broos, een terechte 1-1.

Opstelling Vivoo: Joram Adriaanse, Bouke de Waal, Ronny Bolders, Roel Paulus (77. Stanley van Overveld), Emile van der Beek (77. Remco Motzheim), Jeroen van Gastel, Jordy van Gastel, Dimitri Ceuppens, Tijmen van der Weide, Rick Luijkx, Robbert Cortie (57. Bas van der Heijden).

Opstelling METO: Hugo Bos, Donovan de Weert, Dennis Wilting, Levi Deelen, Johan van Kalmthout, Martijn de Nijs, Emiel Vogelaar, Martijn Pieters, Jens Hermans (85. Ruben Doggen), Gijs Verresen, Joep van Kalmthout.