Afbeelding
Foto:

Recreatie-ondernemers zijn boos

HOOGERHEIDE - 'De raad is de schaamte voorbij door de toeristenbelasting met de helft te verhogen.' Dat stellen recreatie-ondernemers uit de gemeente Woensdrecht.

Donderdagavond ging een groep ondernemers uit deze sector in het gemeentehuis in gesprek met raadsleden. "De enige partij die het volledig met de ondernemers eens was, is D66", zegt Ireen Romijn, van caravanpark De Staartse Duinen in Huijbergen. "Fractievoorzitter Thierry de Heer van D66 heeft alle zeilen bij gezet om het tegen te houden en het pas met ingang van 2021 te laten ingaan. Hij kwam met een initiatiefvoorstel om het besluit in te trekken en om het vooraf beter te communiceren met de ondernemers." Die ondernemers voelen zich nu overvallen, zegt Marie-Louise Nelen van camping Costa Kabrita in Huijbergen. "De toeristenbelasting gaat ineens omhoog met 50 procent, dus van €1,00 naar €1,50. Dit werd ons eind vorige maand meegedeeld en er was geen bezwaar mogelijk. Er zijn op de campings al nieuwe folders gedrukt, websites aangepast en boekingen en reserveringen bevestigd over de prijs van 2020 zonder verhoging", zegt ze.

Ook de Stichting Vrije Recreatie springt in de bres voor de ondernemers. Zij stuurden een brief naar het college van burgemeester en wethouders. Daarin spreken ze over het wegjagen van de toeristen uit de gemeente Woensdrecht. Ireen Romijn is het daar volmondig mee eens: "De gemeente pretendeert toeristen aan te trekken maar volgens de ondernemers jagen zij de toeristen weg en gaan de toeristen recreëren in een andere gemeente waar zij weinig of zelfs geen toeristenbelasting betalen. Dit kost de gemeenschap geld want onze toeristen doen ook boodschappen in Woensdrecht, zij gaan uit eten, zij zitten op terrasjes en maken gebruik van de plaatselijke installatiebedrijven, hoveniers, noem maar op." Ze heeft geen tevreden gevoel overgehouden aan de bijeenkomst. "Helaas vermeldden de overige politieke partijen dat zij met pijn in hun hart hebben besloten dat de verhoging echt moet want er is een begrotingstekort van bijna twee miljoen euro. De toeristenbelasting wordt gebruikt voor algemene middelen en is inderdaad ook nodig om de gaten te vullen", zegt ze.

Bij het gesprek op donderdagavond waren Staartse Duinen, Costa Kabrita, Athena, De Meet, De groene Papegaai, B&B Friendship, De Boskeelen en Familyland. Hazeduinen, De Jonckheer en Hotel Dekkers konden niet aanwezig zijn maar zij hebben volgens de aanwezige ondernemers dezelfde mening. "De ondernemers geven niet op en blijven strijden om het voor onze recreant aantrekkelijk en laagdrempelig te maken."