Afbeelding
Foto:

Dalende prijzen van woninghuur

BERGEN OP ZOOM - In de eerste helft van 2019 betaalden nieuwe huurders in Bergen op Zoom gemiddeld €10,01 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Dat is goedkoper dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen betaalden nieuwe huurders gemiddeld €10,31 per vierkante meter per maand. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

Daarmee is Bergen op Zoom op Pararius de goedkoopste stad in Noord-Brabant om een woning in de vrije sector te huren. Ook in de omgeving van de stad daalden de huurprijzen licht. Huurders die in het afgelopen half jaar een huurwoning betrokken, betaalden gemiddeld €10,85 (-1%) per vierkante meter per maand. Dat was vorig jaar nog €10,97. Bergen op Zoom-Oude stad en omgeving is daarmee wel de duurste buurt van de stad.
In Bergen op Zoom-west was een zeer geringe prijsstijging te zien. In het eerste half jaar van 2019 kostte een huurwoning in de vrije sector gemiddeld €8,50 per vierkante meter per maand, tegenover €8,46 vorig jaar. "Ondanks dat Bergen op Zoom de goedkoopste gemeente is, ligt het prijsniveau evengoed hoog", dat merkt Ralph Hopmans, makelaar bij Hopmans Wonen, op. "Dat is onder andere te zien aan de vraag naar woningen. Het aantal reacties op nieuw beschikbaar aanbod is bijzonder hoog. Twintig geïnteresseerden voor een gestoffeerde huurwoning met twee slaapkamers en een huurprijs van rond de €850,00 is geen uitzondering." Naast de stad en de ligging van een woning, heeft ook het type woning een grote invloed op de huurprijs. Vierkantemeterprijzen van appartementen zijn hoger dan eengezinswoningen. Zo betaalden nieuwe huurders voor een appartement in Eindhoven gemiddeld €16,00 per vierkante meter per maand, terwijl eengezinswoningen in die stad gemiddeld €12,15 kostten. Appartementen in Helmond zijn het goedkoopst: daar betaalden nieuwe huurders het eerste half jaar €11,12 per vierkante meter. Eengezinswoningen zijn in Bergen op Zoom het goedkoopst om te huren: die kostten het afgelopen jaar gemiddeld €9,02 per vierkante meter per maand.