Afbeelding
Foto:

Kleintjes en oudjes genieten in Bosgaard

HALSTEREN - Iets later dan gewoonlijk vanwege een oponthoud, arriveert pedagogisch medewerker Petra de Nijs met een bakfiets vol peuters van kinderopvang Zo aan de Klovenier bij zorgcentrum Bosgaard op landgoed Vrederust. De kinderen, toevallig allemaal jongetjes en zes in totaal, stappen uit en rennen naar binnen. Bezochten de peuters eerst Huize Sint Elisabeth in het centrum van Halsteren, inmiddels is tijdelijke huisvesting Bosgaard op het terrein van GGZ WNB voor hen vertrouwd.

Enthousiaste vrijwilligers wachten de kinderen op bij de entree terwijl juf Petra de bakfiets wegzet. Dan rent de groep richting de lift om naar de eerste verdieping te gaan. In een van de units zit een groepje bewoners al vol verwachting klaar om de kleintjes te verwelkomen. Ze verheugen zich op het bezoek van de kinderen en zijn er aan gewend dat die elke laatste vrijdagochtend van de maand komen.

Knutselwerkje

Zodra de peuters in de gezamenlijke huiskamer zijn, schuiven ze bij de bewoners aan tafel. Vandaag mogen ze een knutselwerkje maken; eerst kleuren, dan knippen, plakken en versieren met kraaltjes. Bewoners die nog handig genoeg zijn, helpen graag een handje mee. Het is een levendige boel en al snel ontstaan er vrolijke gesprekjes tussen jong en oud. Een mevrouw merkt op: "Ik heb nog een tekening bewaard van de vorige keer. Wat er precies opstaat weet ik niet meer maar zo'n kindertekening kun je niet weggooien."

Koekje

Kleine Vic vertelt tegen een bewoner in een rolstoel dat hij drie jaar is en praat honderduit. De ouderen genieten zichtbaar van de aanwezigheid van de kinderen.

Medewerkster dagbesteding Meriam Kempenaars van Bosgaard vraagt aan begeleidster Petra de Nijs of de kinderen ook een koekje mogen. 'Dat ligt er aan wat voor een', zegt Petra, die meteen ziet dat het een verantwoord koekje is dat wordt aangeboden.

Meriam vraagt aan een bewoonster of ze op tijd naar de afscheidsdienst wil van een mede-bewoner die is overleden. De vrouw vindt het jammer dat ze het bezoek van de kleintjes moet onderbreken maar vindt de afscheidsdienst ook belangrijk.

Vrijwilligster

Intussen zijn de kinderen klaar met knutselen en vermaken zich nog even prima tussen de bewoners. Drie kwartier is zo om en het wordt tijd te vertrekken. Vrijwilligster Lia Rozendaal ruimt de knutselspullen op en begeleidt de kinderen mee naar buiten: Tot ziens allemaal, tot over vier weken. Zij is al jaren vrijwilligster bij de peuterbezoeken aan het zorgcentrum van tanteLouise en verzorgt er daarnaast ook bloemschikken. Petra de Nijs van Zo kinderopvang aan de Klovenier gaat al een jaar of acht met een groep kinderen naar ouderen in het zorgcentrum. Ook zij geniet ervan en vindt het contact tussen jong en oud mooi en belangrijk.

"Al snel ontstaan er vrolijke gesprekjes tussen jong en oud"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Peuters bij Bosgaard