Veel bestuurders rijden langzamer dan de toegestane 80 op de Putseweg.
Veel bestuurders rijden langzamer dan de toegestane 80 op de Putseweg. Foto:

Traag verkeer Putseweg gevaarlijk

PUTTE – Wanneer het over de snelheid op een provinciale weg gaat, komt het er vaak op neer dat die te hoog ligt. Daarom was het opvallend dat politieke partij ABZ ter sprake brengt hoe er op de Putseweg vaak te langzaam wordt gereden, en hoe dat tot gevaarlijke situaties leidt. Raadslid Laura de Waal wil daar iets aan doen.

ABZ-raadslid Laura de Waal kreeg tijdens de jongerenborrel die ze onlangs mede organiseerde veel vragen over de snelheid op de Putseweg. "Veel mensen ervaren het als vervelend, of zelfs gevaarlijk dat er veel weggebruikers zijn die langzamer rijden dan het toegestane maximum van 80", zegt Laura, "de Putseweg is lang, dan is het vervelend om achter iemand te rijden die heel langzaam gaat, maar de inhaalmanoeuvres die dat oplevert, zijn soms erg gevaarlijk." Veelal zit het probleem 'm in Belgische bestuurders die niet precies weten wat de maximumsnelheid in Nederland is, en die dus uitgaan van de 70 die in België op vergelijkbare wegen als maximum geldt. Met een beetje veiligheidsmarge betekent dat dat de snelheid op de Putseweg vaak nauwelijks boven de 60 uitkomt. "In Putte staat bij het verlaten van de bebouwde kom een bord met de snelheden erop, maar daar is ook een wegversmalling die vaak de aandacht van bestuurders opeist", zegt Laura, "daarom hebben we de wethouder verzocht om herhalingsborden met daarop de maximumsnelheid langs de Putseweg te plaatsen. Hij heeft toegezegd daarover in gesprek te gaan met de provincie."

Inhaalacties

Rij-instructeur Amanda van der Veren herkent het probleem. In haar werk rijdt ze zeker 15 keer per week over de Putsweg. "Te langzaam rijden kan zeker gevaarlijk zijn. Je ziet dan irritatie ontstaan bij andere weggebruikers, met soms gevaarlijke inhaalacties tot gevolg. Bijvoorbeeld bij de politieacademie wordt vaak ingehaald, terwijl daar een onoverzichtelijke kruising ligt. Soms hou je je hart vast. Leerlingen laten we alleen inhalen als er overzicht is, dat is essentieel. Ik denk dat herhalingsborden zeker een goed idee zijn, maar het helpt ook als mensen bewuster met het verkeer bezig zijn. Dat houdt ook in dat je op de hoogte bent van de regels en de geldende maximumsnelheid."

Minimumsnelheid

De politie kan inhoudelijk weinig zeggen over het voorstel van Laura de Waal, omdat er op provinciale wegen geen minimumsnelheid gaat, en de politie niet over de bebording gaat. "Op een provinciale weg geldt geen minimumsnelheid", zegt een woordvoerder, "wij kunnen dus geen verbalen schrijven voor te langzaam rijden", zegt een woordvoerder. "Maar het gebeurt zeker dat wij het gesprek aangaan met bestuurders die extreem langzaam rijden. Het verkeer is een kwestie van anticiperen en opletten, maar vooral van rekening houden met elkaar. Soms betekent dit dat je geduld moet opbrengen, en het betekent altijd dat je je gezonde verstand moet gebruiken."

Inzicht

Volgens burgerraadslid Paul de Waal – vader van Laura de Waal – is dat precies waar het om gaat: gezond verkeersinzicht. Hij zegt: "Dit voorstel gaat niet over het promoten van hard rijden, maar over gezond verstand en verkeersinzicht. We hopen dat automobilisten misschien nog eens in hun spiegel kijken en zich afvragen waarom er een lange file achter ze rijdt. Herhalingsborden als geheugensteuntje zijn een mooie toevoeging. Hopelijk wordt de Putseweg er veiliger door."