Zeer geslaagd Dialectcafé

BERGEN OP ZOOM - Het West-Brabants Dialectcafé, dat op zondagmiddag 24 november 2019 werd gehouden in het café van 't Zwijnshoofd, was opnieuw een groot succes. Maar liefst 17 artiesten traden er op en het talrijk aanwezige publiek genoot met volle teugen. Dialectgenootschap De Berregse Kamer, die het geheel voortreffelijk had georganiseerd, kan trots en voldaan op het evenement terugkijken.

Na het welkomstwoordje van voorzitter Cees van Broekhoven opende Thea Stuart (Bergen op Zoom) met twee limericks. Ze werd gevolgd door Ad Borremans (Hoogerheide), die aantoonde dat hij zijn eigen grootvader was om toch maar niet in militaire dienst te hoeven. Frans Nefs (Halsteren) bracht vier korte, vrolijke verhaaltjes op de planken.

Liedjes

Ruud van Eekelen (Wouw/Roosendaal) bracht een gevoelig lied ten gehore: 'k Zijn nie van ier. Daarna declameerde Thea Stuart weer twee van haar limericks, waarna Cees van Broekhoven op hilarische wijze verwarring stichtte door zijn schoonmoeder en haar kat door elkaar te halen. Ook Paul Asselbergs bracht een lied, waarbij het publiek telkens uit volle borst het laatste woord meezong: blaze. Stella Busman (Ossendrecht) bracht een hommage aan haar moeder Corelia met het gedicht Mijmeringen. Ook een hommage, maar nu aan Kees Becht, werd gebracht door Peet Bakx met het wat ondeugende lied De Forelle.

Kerstmis

Kees Stoffels (Halsteren) kwam met Een bittere pil, een verhaal dat voor het publiek prima te slikken was. Joost Gabriëls (Bergen op Zoom) bracht op verzoek het verhaaltje Negetiensesteg en maakte daarna de auteur bekend: Jan Luysterburg. Rie Roks-Nefs (Halsteren) kwam vertellen 'Over 't gelòòf en wa d'ik gelòòf' en dat was een ontroerende ontboezeming. Thea Stuart declameerde een kerstgedicht, wat wel een passende inleiding vormde op het verhaal Oons moeder. Hierin vertelde Elly Schepers-Corstjens op onnavolgbare wijze, en toch uiterst herkenbaar, hoe het bij haar moeder vroeger toeging tijdens de kerstmaaltijd. Om het publiek weer wat tot bedaren te laten komen, bracht Jan Luysterburg (D'n Ouwe Tol) wat romantiek met zijn verhaal Liefdespadjes. Brigit Bakx-Hermans (Bergen op Zoom) beëindigde dit deel van het programma tenslotte met haar verhaal Cake, waarin ze als braaf meisje toch per ongeluk iets stouts deed.

Quiz

Een frisse, vrolijke afsluiter werd de Diejelektkefeekwis. De quiz is een vast onderdeel van het West-Brabants Dialectcafé, maar elke organiserende vereniging geeft daar haar eigen draai aan. In dit geval nam het publiek eraan deel per tafel. Men moest het dus snel met elkaar eens zien te worden. Bij elke vraag waren er twee antwoordmogelijkheden: rood of groen. Naar keuze moest men een rode of een groene papieren muts op een gereedstaande lege fles zetten. Vervolgens kreeg men te horen wat het juiste antwoord was, terwijl een oplettende jury noteerde welke tafels weer een punt erbij kregen. De twee winnende tafels ontvingen het Bergs Woordenboek of het nieuwste boek van Elly Schepers-Corstjens: Een leven vol kleurrijke gedachten in gedichten voor jou en wa vraoltjes in m'n eige taoltje ok vor jou. Het eerstvolgende West-Brabants Dialectcafé vindt plaats in Halsteren (bakermat van dit evenement), maar de juiste datum is nog niet bekend. Het wordt in elk geval na carnaval oftewel vastenavend.