Afbeelding
Foto:

Mindfulness yoga in Ossendrecht

OSSENDRECHT - Jane van Kempen biedt mensen de mogelijkheid om kennis te maken met Mindfulness yoga.

Mindfulness wil zeggen dat je je bewust bent van wat je nu ervaart. "Het betekent vooral dat je nú in het leven aanwezig bent en dat je je dat ook realiseert. Door middel van Mindfulness yoga leer je echt om te gaan met, en je bewust te worden van het nu", zegt Jane. Ze heeft naar eigen zeggen al mooie resultaten gezien: "Mindfulness betekent eigenlijk dat je één ding tegelijk moet doen. Zo blijven we ons maar zorgen maken over de toekomst, betreuren het verleden en blijven onszelf eindeloos vergelijken met anderen. Er is altijd wel ruimte voor verbetering in ons leven. Door mindfulness leer je om volledig in het leven aanwezig te zijn."

Bewustwording

Het beoefenen van mindfulness houdt dan ook in dat je voortdurend opmerkt wat de geest doet en dat je je ervan bewust bent wanneer je denkt. Als je de inhoud van je gedachten onderzoekt, merk je misschien dat veel gedachten over het verleden of over de toekomst gaan. Tijdens de mindfulness yoga is hier ook aandacht voor. "Tijdens de lessen doen we onder meer een bodyscan, waarbij we de aandacht naar de verschillende lichaamsdelen verplaatsen. Door het hele lichaam te verkennen, ben je minder geneigd je gedachten af te laten dwalen. Je wordt meer bewust van de lichamelijke gewaarwordingen in het hier en nu. Ook is er ruimte voor ademmeditatie: het volgen van de adem en hiervan bewust te zijn en te kijken hoe de adem in het nu aanwezig is, maakt je bewust. Ook de yogaoefeningen zijn gericht op bewustwording en niet op oordelen en presteren. Tot slot zijn er nog concentratieoefeningen en loopmeditatie. Deze laatste techniek is erg nuttig bij een onrustige geest. Door je gewaar te worden van hoe je je voeten neerzet en een langzame looptechniek toe te passen, wordt ook het denken vertraagd. Dat maakt je bewust van het nu."

Volgens Jane levert Mindfulness yoga je veel op. "Je leert je niet alleen meer bewust te zijn van het moment, maar de kennismaking levert veel meer op, zoals niet oordelen, niet streven, geduld, een frisse blik of eindeloos opnieuw beginnen, vertrouwen en acceptatie en tot slot loslaten. Alles bij Mindfulness yoga draait om het hier en nu, met mildheid en een glimlach."

Yogalessen

De kosten van 6 lessen is 60 euro. De lessen zijn van 9 januari tot en met 13 februari 2020 in basisschool de Meulenrakkers in Ossendrecht. Aanmelden kan bij Jane van Kempen. Telefoon: 06-53182252.
E-mail: jane.van.kempen@planet.nl