Afbeelding
Foto:

Benegora en stikstofprobleem

ZUIDWESTHOEK - Naar aanleiding van de stikstofcrisis verzoekt milieuvereniging Benegora in onderstaande brief de gemeente Woensdrecht en de ZLTO-afdeling Woensdrecht een vlucht naar voren te nemen. Secretaris Bert Zwiers: "Er moet wat gebeuren en dan kun je maar beter van een nadeel een voordeel zien te maken: Natuurinclusieve landbouw."

"Wat milieuvereniging Benegora betreft komt het stikstofprobleem bepaald niet uit de lucht vallen maar wij achten een welles-nietesdiscussie niet zinvol, net zo min als het nog eens dunnetjes overdoen van de provinciale en landelijke discussie. Er is een probleem en dat moet opgelost worden en daar kunnen we maar beter gezamenlijk en zo snel mogelijk aan beginnen.
De recent door het kabinet genomen maatregelen, 100 km per uur, een wonderpoedertje in het veevoer, en herbezinning/-begrenzing van natuurgebieden is nog maar het begin. Op termijn volgen ongetwijfeld meer fundamentele maatregelen. Dat geldt zeker voor de landbouw, want hoe we het ook wenden of keren, het aandeel van deze sector is met 45% (al of niet met een paar procentjes minder) echt het grootst.
Dat zou de vraag kunnen oproepen: En de boer, ploegt hij in de toekomst nog voort? Om met de deur in huis te vallen, wat Benegora betreft: in Woensdrecht absoluut. De agrarische sector is in Woensdrecht een bepaald niet onbelangrijke sector en die heeft misschien niet een uniek, maar wel degelijk een specifiek, probleem. Woensdrecht is omringd door beschermde en unieke natuur.
De discussie of er niet teveel en/ of te versnipperde natuur is kan ons inziens hier niet spelen. Een internationaal, een nationaal en een provinciaal park vormen een robuust aaneengesloten gebied. De status van het Grenspark, de Oosterschelde en de Brabantse Wal kan en zal volgens ons niet betwist worden.
De oplossingsrichting is landelijk en provinciaal al wel gegeven: In de regeringsverklaring wordt Circulair produceren genoemd en het Brabants bestuursakkoord heeft als titel 'Kiezen voor Kwaliteit'. Van kwantiteit naar kwaliteit dus. De tijd is rijp, nu de geesten nog.
Dé oplossing voor de agrarische sector die, zeker in de nabijheid van N-2000 gebieden, minder stikstof moet uitstoten, is: Natuurinclusieve landbouw. Natuurinclusieve landbouw is een vorm van kringlooplandbouw die de biodiversiteit op en rondom het bedrijf benut en beschermt. Het produceert voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving.
Een uitgelezen kans voor Woensdrecht om een vlucht naar voren te nemen. Een kans om, in een stevig samenwerkingsverband voor de regio een zo groot mogelijk aantal kwaliteitsproducten, natuurinclusief te produceren.
Zo'n stevig samenwerkingsverband gaat verder dan alleen samenwerkende agrariërs. Voor een maatschappelijk breed gedragen verband worden ook gemeente, banken, supermarkten en inwoners betrokken."
Milieuvereniging Benegora