Afbeelding
Foto:

Mantelzorg, zorg uit liefde

GEMEENTE WOENSDRECHT - Mantelzorg is een begrip dat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Dat is niet verwonderlijk met 4,4 miljoen mantelzorgers in ons land, waarvan ongeveer 750.000 mensen langdurige mantelzorg verlenen. Mantelzorg is zorg voor een periode langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week. In de gemeente Woensdrecht zijn 620 inwoners als mantelzorger geregistreerd bij Brede Welzijnsinstelling. Wie zijn deze mensen en over welke zorg gaat het?

Mantelzorg kan iedereen overkomen, jong en oud. De taken kunnen heel verschillend zijn. Denk aan hulp bij het huishouden of persoonlijke verzorging, het vergezellen bij doktersafspraken of bijvoorbeeld thuisadministratie. Kortom, te veel om op te noemen. Bij het Steunpunt Mantelzorg kunnen mantelzorgers terecht met al hun vragen.

Veel mantelzorgers combineren de zorg met een eigen gezin en een baan. Daardoor voelen ze zich vaak overbelast. Het is dan ook erg belangrijk om mantelzorg te bespreken op het werk. Wanneer een mantelzorger zich gesteund voelt op de werkvloer, kan dit een enorme opluchting zijn en kunnen zij de mantelzorgtaken beter aan. Een luisterend oor en ontspanning is erg waardevol.
Daarom organiseert BWI regelmatig activiteiten. Zo werden al eens een workshop collage maken, muziek maken en leren trommelen, een museum- of bioscoopbezoek en een schoonheidsbehandeling geregeld.
BWI probeert haar activiteiten zo gevarieerd mogelijk te maken, zodat er voor iedere deelnemer wat leuks te beleven valt.
Steunpunt Mantelzorg kan meekijken of de inzet van een vrijwilliger mogelijk is of dat er respijtzorg geregeld kan worden, waardoor de zorg tijdelijk kan worden overgenomen en de mantelzorger er even tussenuit kan voor een avondje bioscoop of een paar dagen vakantie.

Intensief

Veel mantelzorgers krijgen te maken met de zorg voor iemand met dementie. Dementie is een -niet te stoppen- proces waardoor deze persoon zich steeds minder weet te herinneren en minder in staat is om voor zichzelf te zorgen. Dit van dichtbij meemaken kan heel intensief en soms frustrerend zijn voor de mantelzorger. Bij dementie komt veel verdriet kijken.
Voor hulp en informatieverstrekking zijn er in de gemeente, naast BWI, verschillende organisaties actief: Dementie Vriendelijke Gemeente, Dementienetwerk West-Brabant, Alzheimer Nederland en Mantelzorg Brabantse Wal.

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november organiseerde BWI de Dag van de Mantelzorg, een groot jaarlijks evenement waarvoor elke geregistreerde mantelzorger een persoonlijke uitnodiging kreeg. Dit jaar hebben 'De meisjes met de wijsjes' een theatervoorstelling gegeven in MFC Kloosterhof. Hun voorstelling 'Tegeltjeswijsheden' zat vol muziek, zang en humor, waarbij de typische Nederlandse volksaard het onderwerp van de middag was. Er werd flink mee gelachen vanuit de zaal. Vooraf was er koffie en thee en na de voorstelling werd een drankje en hapje aangeboden. Een mooi moment om even echt te ontspannen, ervaringen uit te wisselen en -niet te vergeten- te genieten.

Mantelzorgcompliment
De gemeente Woensdrecht wil haar waardering tonen aan al deze mantelzorgers en reikt jaarlijks het mantelzorgcompliment uit. BWI zorgt voor de praktische kant en nodigt alle mantelzorgers uit hun compliment persoonlijk te komen ophalen bij de coördinatoren. In iedere dorpskern worden afhaalmomenten gecreëerd. Er is dan even persoonlijk contact en tijd om te bespreken of er behoefte is aan meer ondersteuning om de mantelzorg te kunnen blijven geven.

Herken je jezelf als mantelzorger en ben je nog niet geregistreerd? Neem dan contact op met de coördinatoren van het Steunpunt Mantelzorg van BWI: Lenny Winkel-van Kaam, l.winkel@bwiwoensdrecht.nl
Marga Esser, m.esser@bwiwoensdrecht.nl

Bel naar 0164-670249 of kom naar ons kantoor aan Kromstraat 4 in Hoogerheide. Wij zijn open maandag t/m donderdag van 08:30 tot 17:00 uur en op vrijdag van 08:30 tot 12:30 uur.