Afbeelding
Foto:

Woningbehoefte in West-Brabant

REGIO - De vergrijzing zet door, het aantal alleenstaanden neemt toe en de krimp zet later in. Dat zijn enkele van de uitkomsten van het woningmarktonderzoek van corporaties en gemeenten.

Dit jaar is opnieuw onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de woningbehoefte in West-Brabant, Tholen en de Bevelanden. Dit onderzoek werd ook al gedaan in 2009, 2013 en 2016. Het onderzoek is uitgevoerd in een groot gebied, dat loopt van Goes tot aan Moerdijk. Hierbij zijn 11 gemeenten, waaronder Bergen op Zoom en Woensdrecht en 7 woningcorporaties, waaronder Woningstichting Woensdrecht en Stadlander betrokken.

Uit het onderzoek blijkt dat de vergrijzing op de woningmarkt doorzet. In de regio's West-Brabant en de Bevelanden zelfs nog meer dan gemiddeld in Nederland. Het aantal alleenstaanden neemt in de toekomst fors toe, vooral onder ouderen. In West-Brabant is het aantal huishouden minder gegroeid dan verwacht. Dit komt vooral doordat het aantal banen in de regio al relatief beperkt was en, ondanks de opleving van de economie, ook niet veel is toegenomen. Het aantal arbeidsmigranten neemt toe. Echter, de registratie van deze groep mensen is vaak een probleem en dat maakt het lastig goed grip te krijgen op de aantallen. Zij kiezen vaak voor andere woonvormen, zoals pensions, met meerdere volwassenen gaan samenwonen of hostels. Met de stijging van het aantal arbeidsmigranten neemt ook de behoefte aan flexibele huisvesting toe.