Hoge score in Wmo-onderzoek

GEMEENTE WOENSDRECHT - Woensdrechtse mensen die dankzij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij zijn tevreden over het contact met de gemeente, de kwaliteit van de ondersteuning die zij ontvingen. 390 mensen gaven hun mening tijdens het jaarlijkse cliëntervaringsonderzoek. Het college wil cliënten nog beter gaan monitoren.

Het cliëntervaringsonderzoek bevatte tien algemene vragen die in alle Nederlandse gemeenten gesteld worden. Daarnaast zijn cliënten in Woensdrecht bevraagd over de ontvangen ondersteuning en mantelzorg/hulp door vrijwilligers.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat Woensdrecht op alle tien de algemene vragen een hogere score behaalt dan gemeenten van vergelijkbare grootte. De tevredenheid over de kwaliteit van de ondersteuning blijkt hoog te zijn: 85 tot 90% is (heel) tevreden. Ook is 80% tot 85% (heel) tevreden over het resultaat. Een verbeterpunt dat - overigens ook landelijk - uit het onderzoek komt, is de bekendheid met cliëntondersteuning. Dat hulp van anderen belangrijk is voor Wmo-cliënten blijkt ook uit het bevraagde onderwerp mantelzorg. Ongeveer 60% van de Wmo-cliënten ontvangt mantelzorg; in de meeste gevallen van de partner, ouder(s) of kinderen. De resultaten over het onderzoek van 2018 staan binnen enkele weken gepubliceerd op www.waarstaatjegemeente.nl.