van links naar rechts. Mw. Overbeeke, Mw. De Jongh, Mw. Braat, Mw. Tamboer (samen goed voor 340 jaar)
van links naar rechts. Mw. Overbeeke, Mw. De Jongh, Mw. Braat, Mw. Tamboer (samen goed voor 340 jaar) Foto:

Dorpsplatform toost op vrijheid

HOOGERHEIDE - Op zaterdag 26 oktober was het dé Bevrijdingsdag van Woensdrecht. In de ochtend had de gemeente Woensdrecht over alle kernen plechtigheden georganiseerd en vanuit Putte trok het militair voertuigendefilé door de straten tot aan Woensdrecht, alvorens naar Bergen op Zoom te vertrekken. Omdat de kern Hoogerheide geen monument heeft en niet alle inwoners na het defilé naar Woensdrecht kunnen gaan, had het Dorpsplatform Hoogerheide het idee opgevat om in hun kern een 'toost op de vrijheid' te organiseren.

Om 12.00 werd de vrijheidstoost geopend door Riet Overbeeke (90 jaar), die haar verhaal over haar vader voorlas dat gepubliceerd is in het boek 'Brabant, brug naar de vrijheid". Dit indrukwekkende verhaal had meteen de aandacht van de aanwezigen. Na deze mooie voordracht was het de beurt aan de 13-jarige Nicky Seffelaar, die haar gedicht over de vrijheid heel rustig en mooi voorlas. Na deze twee verhalen was het tijd voor een hapje en een drankje verzorgd door Paul Lucius, die de Passage ter beschikking had gesteld. Het was even wachten op wethouder Hans de Waal, die eerst verplichtingen had bij het monument van Woensdrecht. Het was bijna niet mogelijk om binnen zo'n korte tijd van het monument naar de Passage te komen in verband met het defilé en alle afgesloten straten, maar door hem op te laten halen was hij stipt om 12.30 uur aanwezig voor zijn verhaal uit 'het verdriet van Woensdrecht'. Hij had dit gedeelte uit het boek bewust gekozen, omdat het aangaf hoe heftig er gevochten is voor de vrijheid. Om de vrijheid te vieren is het belangrijk om de gesneuvelde soldaten die voor onze vrijheid hebben gevochten te herdenken. Janneke van Gils was zo vriendelijk om signaal Taptoe ten gehore te brengen, omdat de harmonie uit Hoogerheide nog verplichtingen had tijdens de ceremonie in Woensdrecht.
Hierna werd het glas geheven en getoost op 75 jaar vrijheid. Als afsluiting van de viering bracht secretaris Angelique Schetters 'het verhaal van mijn pa' ten gehore en voelde Marieken de Lange zich vereerd om het gedicht van een 85-jarige inwoonster van Hoogerheide te mogen voorlezen. Een mooie en bijzondere viering van 75 jaar vrijheid kwam hiermee ten einde, waarbij de gasten met een lach en een traan terugdenken aan deze middag. Het bestuur van Dorpsplatform Hoogerheide is iedereen zeer dankbaar voor alle inspanningen.