Nieuwe planten bij geluidswal

HALSTEREN - CDA-raadslid Erik Verbogt stelde vorige week in een brief aan het college van burgemeester en wethouders een vraag over dode beplanting bij de stenen geluidswal aan de Randweg Noord ter hoogte van de Fort Pinsenweg.

Die wal is afgelopen winter opgehoogd en beplant met de Lonicera Green Junkie. De CDA-fractie vroeg zich in de brief af: "Zit er garantie op de planten op de geluidswal? Zo nee, wat zijn de kosten voor de heraanplant van dezelfde hoeveelheid klimplanten? Waarom heeft u er niet voor gekozen om de planten aan de andere kant van de geluidswal te planten? Deelt u onze zorgen over de exotische plantensoort en zou u een andere soort willen aanplanten?" Volgens het college zit er geen garantie op de planten. "De beplanting is dit voorjaar aangebracht via de aannemer die de schanskorf heeft geplaatst en die de daarvoor benodigde wegafzettingen al beschikbaar had. Gekozen is toen voor snelle aanplant vanwege herhaaldelijke
verzoeken vanuit omwonenden en gemeenteraad. Kort na de aanplant kwam er echter een extreem droge en warme periode waardoor de planten het inderdaad niet hebben gered. Water geven was geen reƫle optie vanwege de afstroom op de helling en de uitvoeringskosten vanwege de benodigde wegafzettingen. Achteraf was aanplant in het najaar beter geweest", geeft het college toe.

Dit najaar komen er nieuwe planten aan de noordkant van de geluidswal. Dit gaat 560 euro aan planten (Lonicera Henryi) kosten.