Afbeelding
Foto: Janus van der Zande

Feestelijk maar ook emotioneel

HALSTEREN - In heemhuis Hof van Ram van Heemkundekring Halchterth aan De Beeklaan vonden zondag 27 oktober feestelijke maar ook emotionele gebeurtenissen plaats.

Op de eerste rij zaten broer en zus Martin Fowler en Joyce Crunwell uit Canada. Martin is de schoonzoon van George Symes, omgekomen piloot van de gecrashte Lancaster bij Lepelstraat. Op een foto in het jaarboek draagt George een sjaal waarop met blauwe letters "Good Luck" is geborduurd. Het Jaarboek "Ons dorp in WO II" werd deze middag gepresenteerd. De samenstellers Jan Bax, Joop van Elzakker, Goort Gelten, Mieke Grever, Marianne de Hoogh-Andriessen, Arian Kommers en Trudy van Linden werden daarbij in het zonnetje gezet.

In het 38- jarig bestaan van Heemkundekring Halchterth, is dit het 28ste Jaarboek. Aan het eind van deze bijzondere middag vond de opening plaats van de tentoonstelling, passend bij het Jaarboek en het 75-jarig bevrijdingsfeest. De tentoonstelling is ingericht door Jan Bax met hulp van een groot aantal vrijwilligers. Op panelen prijken foto's en staan wetenswaardigheden over alle omgekomen slachtoffers uit Halsteren en Lepelstraat; niet alleen Nederlanders, maar ook geallieerden en Duitsers. Op de tafels liggen placemats met ansichtkaarten die zijn verschenen ter gelegenheid van de bevrijding en gebonden jaargangen van tijdschriften uit de oorlogstijd. In het museum van het Heemhuis staan vitrines met postzegels, lepeltjes gemaakt van waardeloos geworden muntgeld, voedselbonnen, onderscheidingen, verzetskrantjes, NSB krantjes en nog veel meer. Je ziet soldaten in verschillende uniformen, zelfs de dienstkist van Van Trijen. Ontroerend zijn kleine dingetjes, zoals het verbod om zout te strooien, waardoor de laarzen van de Duitse soldaten zouden kunnen worden aangetast, doosjes met drie snoepjes die op 5 december door de Royal Air Force werden uitgeworpen, evenals doosjes sigaretten op de verjaardag van koningin Wilhelmina. Tenslotte is Halsteren eind oktober 1944 door vier regimenten Canadezen bevrijd. Het Jaarboek is voor €12,90 onder meer in het Heemhuis te koop. De tentoonstelling is geopend op dinsdag-, donderdag-, zaterdag- en zondagmiddag tot en met 10 november van 13.00 tot 16.00 uur.

Afbeelding
Afbeelding