Afbeelding
Foto:

Eervolle Bergse herdenking

BERGEN OP ZOOM – In de aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding maakte het project Faces to Graves, waarin scholieren op zoek gingen naar de levensverhalen van de militairen die begraven liggen op de Bergse ooglogsbegraafplaatsen, veel indruk. Minuten na de herdenking van de bevrijding openbaart het verhaal achter het graf van de 26-jarige korporaal M.K. Northrup zich spontaan. Terwijl Northrups graf middelpunt is van een emotionele toost krijgt zijn verhaal niet één, maar twee betraande gezichten.

Die gezichten horen bij de broers Jim (66) en Mark (59) Northrup. Korporaal Murray Kenneth Northrup, die op 30 oktober 1944 op 26-jarige leeftijd door een sluipschutter werd doodgeschoten bij de ontzetting van de Sloedam, was hun oudoom, de oom van hun vader. "Dit stond al jaren op onze bucketlist", zeggen Mark en Jim. De broers zijn beide terminaal ziek en grepen de kans om Bergen op Zoom te bezoeken met beide handen aan. Ze werden geholpen door de Nederlandse afdeling van het Royal Canadian Legion, dat de twee broers alle zorg uit handen nam, zodat ze zich konden concentreren op het eren van hun oudoom. "Dit is heel belangrijk", zeggen ze, "onze vader is dik in de 90 en heeft het nog altijd moeilijk met het overlijden van zijn oom. We doen dit ook voor hem."

In een oude, militaire traditie toosten ze met Canadese whiskey op hun oudoom Murray. Met betraande ogen laten ze de whiskey op het graf lopen en zeggen ze: "voor jou". Het weerzien met hun oudoom, op ruim 5000 kilometer van hun thuis in Saint John in de Canadese provincie New Brunswick, is voor hen het absolute hoogtepunt van hun bezoek aan Nederland. "Deze herinnering dragen we de rest van ons leven bij ons", zeggen ze. De twee broers zijn zelf mariniers. "Ik heb 43 dienstjaren", zegt Jim, "en Mark heeft er 36. En in al die jaren hebben we nog nooit zoiets indrukwekkend gezien als de ontvangst die we hier in Bergen op Zoom kregen. De ceremonie was indrukwekkend. Gisteren zagen we het defilé in de stad, en we vinden het nog steeds ongelooflijk hoeveel mensen dat er kwamen kijken. We hebben horen zeggen dat er in totaal 100.000 mensen waren, dat is ongelooflijk voor een stad met 65.000 inwoners. Deze dag, en deze ontvangst, het is het meest eervolle dat we ooit hebben meegemaakt. Het is met niets te vergelijken. We zullen Bergen op Zoom nooit vergeten."

Afbeelding
Afbeelding