Piet Groffen, Wil Aarden en Toon Langenberg van kruisboogvereniging Excelsior bij de unieke automatische schietbaan.
Piet Groffen, Wil Aarden en Toon Langenberg van kruisboogvereniging Excelsior bij de unieke automatische schietbaan. Foto:

Primeur bij Kruisboogvereniging Excelsior

HALSTEREN - Waar voor Kruisboogvereniging Excelsior het buitenseizoen in het voorjaar triest begon, zo enthousiast is het zondag afgesloten. De datums voor de binnenschieting staan nauwelijks ingepland of er wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar de start van het nieuwe buitenseizoen in april 2020.

Een groepje van een vijftal handige leden van Excelsior hoeft zich tijdens de wintermaanden niet te vervelen. Op de schietaccommodatie achter café-zaal Tivoli aan de Dorpsstraat, wordt vol overgave gewerkt aan de realisatie van zes automatische schietbanen, een ware primeur op kruisbooggebied. Het automatisch systeem is bedacht door Evert Langenberg, software engineer en zoon van Excelsior schutter Toon Langenberg. Het idee is uitgewerkt in samenwerking met Niels van den Boom, een van de jongere leden van Excelsior. Beiden beschikken over technisch inzicht en hebben zelfs onderdelen ontworpen die geprint zijn in 3D. Met het automatisch banensysteem hoeven de schutters niet steeds meer hun weggeschoten pijlen op te halen uit de schietschijf tientallen meters verderop. De schietschijf keert door het ingenieus systeem na een druk op de knop over een kabel vanzelf terug naar de plek waarvandaan geschoten is. Dit is veel veiliger dan na elk schot steeds tussen de banen te moeten lopen om de pijl op te halen.
Inmiddels zijn in korte tijd al een drietal banen voorzien van het automatisch systeem. Het aanpassen van de resterende banen is nog een flinke klus maar de handige vrijwilligers hopen het karwei op tijd te klaren voor de start van het nieuwe buitenseizoen. Dan wordt de unieke schietaccommodatie heropend.

Afsluiting buitenseizoen
Over twee jaar bestaat Excelsior honderd jaar. De kruisboogvereniging werd destijds opgericht bij en genoemd naar café Excelsior aan de Buurtweg in Halsteren. Nadat dit verdween, was café Molenzicht aan de Halsterseweg tientallen jaren het clublokaal. Sinds vier jaar is café-zaal Tivoli het thuishonk en hier werd zondag het buitenseizoen afgesloten met een traditionele dagschieting en prijsuitreiking. Ook werd er nog een na-schieting verricht omdat twee schutters, Wil Aarden en Niels van den Boom, precies gelijk stonden over het gehele seizoen genomen. Wil Aarden won en werd algemeen kampioen met 2317 punten, gevolgd door Niels van den Boom met 2301 en Fred de Loos 2250. Beste bij het koppelschieten waren Piet Groffen en Niels van den Boom, Van den Boom won de Jan Schillemans trofee. Jacco van Tilburg won het vastschieten en Piet Groffen was het sterkst bij het zogeheten geluksblazoen.
Tenslotte genoten de Excelsior leden en aanhang van een koud en warm buffet. Hiermee werd het seizoen, dat vanwege inbraak en vandalisme heel triest begon, toch op een mooie wijze afgesloten.
Mensen die belangstelling hebben in de kruisboogsport en eens een kijkje willen komen nemen, kunnen contact opnemen met René Rens van Tivoli of bellen naar: 06-38387684. Ook op de website is informatie te vinden: www.kruisboogexcelsior.nl

Kwaliteit en variatie bij vogeltentoonstelling

HOOGERHEIDE - Vogelvereniging de Zuidwesthoek in Hoogerheide weer haar jaarlijkse tentoonstelling georganiseerd in Grandcafé Eeterij le Soleil. Ze produceerden een heleboel geluid, 419 vogeltjes bij elkaar.

Maar een echte vogelliefhebber heeft geen last van het gekwetter. De vogels worden niet alleen in de rijen met kooitjes gezet voor het publiek naar te kijken, ze worden ook officieel gekeurd. Hoogtepunt van het beleven van de vogelhobby is de jaarlijkse onderlinge tentoonstelling. Diverse vogels behaalden 94 punten en enkele uitschieters zelfs 95 punten. De algemeen kampioen en winnaar van het fel begeerde Bondskruis van de NBVV was Adrie Clarijs met zijn Engelse grasparkiet van 95 punten. De openingsavond werd druk bezocht en het divers pluimage trok veel bekijks.