Afbeelding
Foto:

Gevolgen van Brexit voelbaar bij Kroon Food

REGIO - Het uittreden van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie -beter bekend als Brexit- heeft aanzienlijke gevolgen voor Van der Kroon Food Products (Kroon Food) in Bergen op Zoom.

Een kwart van alle tafelzuren die in potten en blikken worden gestopt aan de Van Konijnenburgweg gaat naar het VK. Deze staat is voor verse groenten grotendeels afhankelijk van import. De zelfvoorzieningsgraad voor tomaten ligt bijvoorbeeld op 20 procent en voor paprika op 11 procent. Van de geïmporteerde tomaten komt 89 procent uit EU-landen. Voor komkommers ligt dat percentage zelfs op 98 procent, rekent Rabobank voor.

Slapeloze nachten

Directeur Dennis van der Kroon ligt dan ook meer dan eens wakker van de gevolgen van Brexit. "Ik ben verantwoordelijk voor het inkomen van zo'n 45 gezinnen en voor de gezondheid van het familiebedrijf. Het houdt me dus erg bezig", zegt de directeur. Via televisie en artikelen op internet volgt hij de eindeloze onderhandelingen op de voet en vol ongeloof. "Anderzijds laat ik het over me heen komen, want we hebben er hier toch geen invloed op."

Van der Kroon weet naar eigen zeggen dondersgoed waar de risico's voor zijn bedrijf liggen. Daarom is het bedrijf zich deels gaan richten op andere markten en landen. Met name in Frankrijk is er veel interesse in de groenten (augurken, bieten, wortelen, komkommers, paprika's, zilveruitjes) in voedselveilige, kunststof verpakkingen. Een paradepaardje van het familiebedrijf.

Wie denkt dat Brexit pas voelbaar is als de onderhandelingen achter de rug zijn, heeft het mis. "De pond was in 2016 1,40 euro waard. Nu is dat gedaald naar 1,10. Met andere woorden: onze producten zijn in het VK dertig procent duurder geworden. De kostprijzen stijgen omdat alles door inflatie duurder wordt, maar de verkoopprijs moest omlaag", zegt Van der Kroon. Omdat het bedrijf zo min mogelijk zakelijke contracten wil verliezen, zijn de marges flinterdun geworden.

Kostprijs

Naast dat het bedrijf voorsorteert op andere landen, wil de directie de kostprijs zo veel mogelijk drukken. Hiervoor ligt een investeringspakket met een prijskaartje van 1,5 miljoen euro klaar. "Met een aantal technologische verbeteringen willen we de productie efficiënter maken zodat we met minder mensen en machines méér kunnen produceren", zegt Van der Kroon. Zonnepanelen die voor het eind van het jaar allemaal op het dak moeten liggen, gaan een reductie in de energiekosten opleveren. Ook wordt er nagedacht over het (her)gebruiken van restwarmte en wordt continu gewerkt aan kwaliteitsverbetering. Zo levert het bijvoorbeeld kwaliteitsvoordeel op om als je de producten na opwarming (pasteurisatie) sneller af laten koelen.

Van der Kroon hoopt dat er een deal komt, en dat VK onderdeel wordt van de douaneunie. "De pond gaat dan naar verwachting weer omhoog", legt hij uit.

Invoerbelasting

Tot slot ziet de directeur nog twee voordelen: invoerbelasting op voedsel is lager dan op non-food en doordat de producten die afkomstig zijn van Van der Kroon per definitie geconserveerd zijn, is vertraging aan de grens minder risicovol. Anders dan bedrijven die bijvoorbeeld werken met bloemen of levende dieren.
Gijs van der Kroon legde in 1932 de basis voor Kroon Food. Wat begon als een kleine fabriek in Amsterdam-Zuid is via Nes a/d Amstel, Hardinxveld-Giessendam en Dinteloord inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met zo'n 45 medewerkers in Bergen op Zoom. De verse groentes komen rechtstreeks vanaf het land en worden gewassen, gesneden, geschild, gekookt en gecontroleerd op kwaliteit. Na verwerking worden de groenten afgevuld in potten van glas, blik of kunststof. Vervolgens worden de groenten en natuurazijn samengevoegd en gepasteuriseerd. Op deze manier zijn de producten tot wel drie jaar lang houdbaar, met behoud van vitamines en smaak. Dit jaar bouwde het bedrijf een nieuwe opslaghal van 4800 vierkante meter. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzet van 12 miljoen euro en groeit sinds 2010 met 5 procent per jaar.

Afbeelding