'Bij Kroon Food is Brexit het gesprek van de dag' zegt Dennis van der Kroon uit Halsteren, directeur van het familiebedrijf in Bergen op Zoom.
'Bij Kroon Food is Brexit het gesprek van de dag' zegt Dennis van der Kroon uit Halsteren, directeur van het familiebedrijf in Bergen op Zoom. Foto:

Brexit is ook dicht bij huis voelbaar

REGIO - Het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie -beter bekend als Brexit- lijkt misschien een ver-van-mijn-bedshow. Toch zijn de gevolgen ook dicht bij huis goed voelbaar. Dat bewijst Halsternaar Dennis van der Kroon, directeur van Van der Kroon Food Products.

Bij het bedrijf dat sinds 2014 aan de Konijnenburgweg in Bergen op Zoom gevestigd is, is Brexit het gesprek van de dag. Dennis van der Kroon (47) en zijn neef Reinald Heijselaar hebben het er zowel intern als extern vaak over. "Ook de Britse mensen met wie wij zaken doen, begrijpen hier niks van en schamen zich zelfs voor de beslissing om uit te treden", zegt Heijselaar. Bizar, noemt Van der Kroon het.

Exportland
Toen de vierde generatie Van der Kroon in 2008 het stokje overnam van zijn vader, had hij niet kunnen bedenken dat het zo onrustig zou worden in het belangrijke exportland. "Ze hebben een beslissing genomen op basis van de verkeerde argumenten en met onvoldoende kennis van zaken", zegt hij. Volgens hem is het tijdens het referendum in 2016 een immigratiediscussie geweest, waarbij de economische gevolgen niet in ogenschouw werden genomen.

Gevolgen
De gevolgen voor Van der Kroon Food Products zijn niet mals. Logisch, als je bedenkt dat een kwart van de producten naar het Verenigd Koninkrijk wordt geƫxporteerd. Denk daarbij aan augurken, bieten, wortelen, komkommers, paprika's, zilveruitjes en andere landverse groenten die al vier generaties lang door Kroon Food worden verwerkt tot frisse tafelzuren. Met een team van ongeveer 45 mensen verpakken ze deze producten in uiteenlopende formaten kunststof, glas of blik.

Directeur Dennis van der Kroon ligt dan ook meer dan eens wakker van de gevolgen van Brexit. "Ik ben verantwoordelijk voor het inkomen van zo'n 45 gezinnen en voor de gezondheid van het familiebedrijf. Het houdt me dus erg bezig", zegt de directeur. Via televisie en artikelen op internet volgt hij de eindeloze onderhandelingen op de voet en vol ongeloof. "Anderzijds laat ik het over me heen komen, want we hebben er hier toch geen invloed op." Maar zelfs in het ergste geval -zo zegt de directeur van de gezonde onderneming- krijgt het bedrijf een flinke klap, maar in ieder geval geen doodsteek.

Lees verder op pagina 14.

Afbeelding
Afbeelding