Afbeelding
Foto: Dick Vermaas

Openluchtspektakel Supersum

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Supersum is een zinderend oorlogsepos dat zich afspeelt op de Brabantse Wal, in Bergen op Zoom in het bijzonder. Er doet een cast mee van 130 spelers, waaronder 13 Halsternaren in uiteenlopende rollen. Van soldaat tot revuelid, van burger tot cafémeid. Onder wie Arno Bronstring als Wehrmachtsoldaat Heinrich en Joyce de Jong en Mandy Pronk-Duine als leden van het revuekoor.

Bijzonder is ook dat Marijn Schotsman (11 jaar pas) uit Hoogerheide een heldenrol speelt in Supersum. Hij speelt Martientje, een breekbare snotneus die overal met zijn neus bovenop staat. Hij hoort en ziet veel en dreigt als kleine flapuit daarmee het verzet ongewild in de problemen te brengen. Ook Marijns oma, plaatsgenote Elly Withagen, doet mee aan Supersum. Weliswaar minder prominent in een rol als burger, maar apetrots op het feit dat ze samen met Marijn op de planken staat.
Nog eens honderd vakbekwame vrijwilligers zetten zich achter de schermen in om deze grootse en meeslepende theatervoorstelling in de open lucht te doen slagen. Op een decorwand van 9 meter hoog en 29 meter breed worden animaties, archiefbeelden en special effects geprojecteerd die het spel een enorme boost geven. Supersum geeft een kijk in het dagelijks leven van een bezette stad in oktober 1944, waarvan de bevolking leeft tussen hoop en vrees over de afloop van WO2. Hevige scenes worden afgewisseld met humor. Uiteindelijk komt BoZ mede door toedoen van het verzet en 'foute' Bergenaren uiteindelijk toch redelijk ongeschonden uit de oorlog. Waarmee tevens de aanleiding voor de Maria Ommegang werd gelegd, die al 75 jaar door de straten van Bergen op Zoom trekt.

Locatie: Fort Waterschans, Calandweg 34-40 in Bergen op Zoom. Speeldata: 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25 en 27 oktober, aanvang 19.30 uur. Meer info ook over tickets: vierschaar.nl.
Foto: Dick Vermaas.