Afbeelding
Foto:

Genieten van bevrijdingscolonne bij Bakker Bogers

HALSTEREN – Het 75-jarig jubileum van de bevrijding is voor veel ouderen die de oorlog hebben meegemaakt een belangrijk moment, en misschien wel de laatste keer dat ze een jubileumjaar van de bevrijding kunnen vieren. Halsternaar Jan Bogers maakt het onvergetelijk door te zorgen dat de ouderen van Halsteren de colonne met legervoertuigen door het dorp kunnen zien trekken.

Op zaterdag 26 oktober vertrekken in Zeeland, de gemeente Steenbergen en de gemeente Woensdrecht drie colonnes met oude legervoertuigen, die enkele uren later samenkomen in de Canadalaan in Bergen op Zoom en in de tussentijd alle dorpskernen op de route aandoen. In 2014 kwam de stoet ook langs het Halsterse zorgcentrum Sint Elisabeth, een bijzonder moment voor zowel publiek als deelnemers. Omdat huize Elisabeth gesloopt wordt en de bewoners tijdelijk wonen op landgoed Vrederust, kunnen ze de stoet dit jaar niet zien passeren. Doodzonde, vond Halsternaar Jan Bogers.

Bogers is in Halsteren bekend van Bakkerij Bogers, waarin hij achter de schermen zijn echtgenote Maroesjka ondersteunt. Maar als veiligheidsadviseur bij de gemeente Bergen op Zoom is hij ook nauw betrokken bij de activiteiten rondom de bevrijding. "Toen ik de route van de colonne bevrijdingsvoertuigen zag viel me op dat die langs het Elisabeth liep", zegt hij, "de Zeeuwse organisator wist niets van de verhuizing, en wilde juist het Elisabeth aandoen omdat het vijf jaar geleden zo'n mooie ervaring was geweest. De route over Vrederust laten lopen was geen optie en dat zette me aan het denken. Ik zou het hartstikke zonde vinden als de Halsterse ouderen de stoet zouden moeten missen. Het leek me mooi om onze ouderen dat plezier alsnog te kunnen doen, dus ben ik gaan rondvragen."

Maple Liefke

Bogers begon zijn rondvraag bij zijn echtgenote, die meteen bereid was om de ouderen een kop koffie of warme chocomel aan te bieden terwijl de colonne voorbij trekt. Huijgens Verhuurbedrijf zei meteen een tent en stoelen toe en ook tanteLouise was meteen enthousiast over het idee en beloofde het vervoer en de begeleiding van de ouderen te verzorgen. "De tent komt tegenover onze bakkerij, bij de oude Rabobank te staan", vertelt Jan, "daar zitten de ouderen lekker beschut en is meer dan voldoende plaats. We verwachten tenminste 15 bewoners van huize de Bosgaard, maar er is plaats voor nog veel meer mensen. Alle senioren van Halsteren zijn van harte welkom, wij zorgen voor een fijne stoel, muziek, koffie en een versgebakken Maple Liefke."

Op zaterdag 26 oktober doet de colonne naar verwachting tussen 12.30 uur en 13.00 uur het Dorpshart van Halsteren aan. Vanaf 12.00 uur zijn alle senioren welkom in de tent tegenover Bakker Bogers.