Monika Mielke en Fancy Roeken zijn trots op de 50-jarige Kloek.
Monika Mielke en Fancy Roeken zijn trots op de 50-jarige Kloek. Foto:

50 jaar MFC De Kloek: nog lang niet oud!

HUIJBERGEN – De Kloek bestaat 50 jaar! Wat in 1969 begon als gemeenschapshuis is volwassen geworden en zit anno 2019 als Multifunctioneel Centrum beter in z'n vel dan ooit. De plek waar heel Huijbergen herinneringen heeft, is nog altijd relevant en blijft dat ook.

"Multifunctioneel Centrum, een betere naam bestaat er eigenlijk niet voor De Kloek", zegt Fancy Roeken. Vier jaar geleden – ze was toen al jarenlang beheerder van MFC De Biezen in Putte – nam zij De Kloek onder haar hoede. Samen met bedrijfsleider Monika Mielke maakte ze MFC De Kloek opnieuw tot het centrum van Huijbergen: een plek waar iedereen zich welkom voelt en waar verenigingen thuis zijn.

Vijftig jaar geleden was De Kloek beroemd en berucht vanwege de dansavonden, maar meer nog als thuishonk van de Riminisoos, waar jongeren rookten, dronken en genoten van de muziek van DJ's als Rob van Broekhoven en Ad van Heijst en legendarische bands als The Sonny Boys. Net als nu was De Kloek ook toen al een thuis voor verenigingen en een plek voor feesten, partijen, recepties en uitvaarten. De drempel is altijd laag geweest, en moet dat ook altijd blijven.
"Het is hier altijd druk", zegt Monika, die als bedrijfsleider inmiddels geliefd is door haar nooit afwezige vrolijkheid. Fancy zegt: "Monika maakte De Kloek laagdrempelig, en dat is precies wat ik zocht. In een MFC moet je nooit voor een gesloten deur staan en moet iedereen zich welkom voelen." Missie geslaagd, dat blijkt alleen al uit het feit dat ruim 20 verenigingen De Kloek hun thuishonk noemen. "Van vrouwenverenigingen tot de tafeltennisvereniging en van een dansgroep en zangkoor tot de harmonie. We zijn er trots op dat De Kloek zo het centrum van het Huijbergse verenigingsleven is."

Monika en Fancy staan met twee voeten in de gemeenschap en voelen een morele verplichting om bij te dragen waar ze kunnen. Monika legt uit: "De huidige linedancegroep is ontstaan doordat ik de initiatiefnemer samenbracht met de leden van de volksdansgroep die zou stoppen. Zo is een mooie, nieuwe dansgroep geboren. Wat mij betreft spreekt dat vanzelf, want wat wij doen, doen we met volle overtuiging. Dan is het logisch dat we ons netwerk gebruiken om te zorgen dat het verenigingsleven blijft bloeien."

Fancy benadrukt dat De Kloek ook méér is dan een verenigingsgebouw. "We blijven een commercieel horecabedrijf, de cijfers moeten kloppen. Maar we moeten ons bewust zijn dat we met onze prijzen niet aan de top van de markt kunnen opereren. We moeten toegankelijk blijven, en we moeten ook altijd ideeën voor evenementen blijven faciliteren en blijven meedenken. Bij De Kloek denken we alleen in oplossingen, nooit in problemen. Het concept van een Multifunctioneel Centrum is helemaal van deze tijd en past perfect in een dorp als Huijbergen. We zijn trots op een verleden van 50 jaar maar kijken vooral naar de toekomst!"

In november wordt de verjaardag van MFC De Kloek gevierd. Op zondagmiddag 3 november is er vanaf 13.30 uur een reünie van de Riminisoos, waarbij niet alleen drummer Armand Nelen van The Sonny Boys optreedt, maar ook DJ's Ad van Heijst en Rob van Broekhoven aanwezig zijn. Op 23 en 24 november krijgt het publiek tijdens het Open Kloekweekend op zaterdag de kans om mee te kijken met de creatieve en sportieve activiteiten die in De Kloek plaatsvinden, terwijl er op zondag genoten kan worden van optredens van de muziekgroepen die De Kloek bevolken. De Kloek is gevestigd aan de Prior Borrekensstraat 1 in Huijbergen.

Op maandag is De Kloek geopend tussen 8.30 uur en 15.30 uur en tussen 18.00 uur en 1.00 uur. Op dinsdag tussen 9.30 uur en 16.00 uur en tussen 18.30 uur en 1.00 uur, op woensdag tussen 18.30 uur en 1.00 uur, op donderdag tussen 8.30 uur en 1.00 uur, op vrijdag tussen 14.00 uur en 1.00 uur. Zaterdag op afspraak.

Afbeelding