Koffieuur tegen eenzaamheid

HALSTEREN - Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Om de eenzaamheid onder ouderen te doorbreken houdt KBO Halsteren twee keer per maand een koffie- en theeuurtje. Wij schuiven ook aan in ontmoetingscentrum De Wittenhorst, en gaan met de senioren in gesprek over eenzaamheid.

Bezoeker Betsie Staal (74) heeft zo haar eigen methodes om niet te vereenzamen. "Als ik me alleen voel pak ik de telefoon en bel ik iemand op met de vraag of ik op de koffie zal komen. Er is altijd wel iemand die daar ook zin in heeft." Ook is Betsie al jaren vrijwilliger in het bejaardenhuis. Op die manier heeft ze ook altijd aanspraak als ze bijvoorbeeld assisteert bij de Bingo. Even verderop zit Ruud Wermuth (92) honderduit te kletsen onder het genot van taart en koffie. Hij is naar eigen zeggen nooit eenzaam. "Ik heb vijf jaar in mijn eentje in de jungle doorgebracht voor geologisch werk. Ook heb ik meegewerkt aan de Deltawerken en dijkverzwaring in Zeeland", somt hij op. Ook zegt hij er nooit problemen mee te hebben gehad om een lange tijd vijf dagen per week op en neer naar Haarlem te reizen. De opmerking van zijn wijlen vrouw spreekt boekdelen: "Ik ken mijn man na veertig jaar huwelijk pas een paar maanden als ik goed tel."

Signaleren en aanpakken

Voordat we het koffieuurtje in De Wittenhorst verlaten, werpen we een blik in de brochure van de Rijksoverheid met de titel: Eén Tegen Eenzaamheid. Hierin staat dat eenzaamheid een urgent en complex probleem is. Het gaat over gevoelens van verlatenheid of het ontbreken van intimiteit. Veel Nederlanders (43 procent) voelen zich soms of zelfs vaak eenzaam. Eenzaamheid komt onder alle leeftijden voor en is op alle leeftijden een ervaren belemmering om mee te komen in onze samenleving. Hoewel het bestrijden van eenzaamheid dus onder alle leeftijden belangrijk is, richt dit programma zich op de aanpak van eenzaamheid onder ouderen. Dat zoveel ouderen eenzaam zijn, heeft verschillende oorzaken. Onder meer het wegvallen van de partner of het kwijtraken van het netwerk van vrienden, familie en kennissen, waardoor iemand bij steeds minder mensen terecht kan.

Het overheidsprogramma heeft als doel een trendbreuk van eenzaamheid onder ouderen te bewerkstelligen: minder eenzaamheid onder 75-plussers. De twee actiepunten zijn dan ook: Signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid en het doorbreken en duurzaam aanpakken van eenzaamheid. Koffieuurtjes als deze kunnen helpen eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden.