Cor Givens, Betsie Staal en Erna Hesters (vlnr) hebben het naar hun zin in De Wittenhorst.
Cor Givens, Betsie Staal en Erna Hesters (vlnr) hebben het naar hun zin in De Wittenhorst. Foto:

Ouderen zoeken gezelligheid op

HALSTEREN - Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Om de eenzaamheid onder ouderen te doorbreken houdt KBO Halsteren twee keer per maand een koffie- en theeuurtje. Wij schuiven ook aan, en gaan met de senioren in gesprek over eenzaamheid.

Wie deze maandagmiddag ontmoetingscentrum De Wittenhorst aan het Lindenlaantje in Halsteren binnenloopt hoeft niet lang te zoeken. Een gezellig geroezemoes is direct hoorbaar. Zestien senioren zitten rondom een paar koffietafels bij te praten. "Als je het nu al druk vindt, dan moet je eens op de koffieuurtjes op vrijdag kijken, dan is het nog veel drukker", zegt één van de bezoekers.

Drempel
Riekie Loos-van den Boom (71) van KBO Halsteren is druk in de weer met koppen koffie en stukken taart die ze een dag eerder in de aanbieding heeft gekocht. Zelf heeft ze geen last van eenzaamheid dankzij de drukke functie bij de ouderenbond, drie kinderen en negen kleinkinderen. Maar ze draagt graag bij aan de leefbaarheid van Halsteren. "Eenzaamheid kunnen we nooit oplossen omdat veel mensen die eenzaam zijn niet komen. Ze durven de drempel niet over, maar zijn ze eenmaal geweest op een koffie- of theeuurtje, dan komen ze bijna altijd vaker terug."

Sociaal fundament
Erna Hesters (82) woont al 60 jaar in Halsteren en weet sinds haar man zes jaar geleden overleed wat eenzaamheid is. Haar kinderen zijn inmiddels uitgevlogen naar verschillende delen van het land. "Als je moeder met kinderen bent, kom je toch makkelijker in contact met mensen via school en sportclubs", zegt zij over het leggen van een sociaal fundament. Maar je moet toch zelf naar buiten treden, want ze komen niet naar je toe."

In het geval van Cor Givens (82), die tegenover Erna zit, kwam haar sociale leven pas echt op gang toen haar man overleed. "Ik woonde al jaren op Halsteren - sinds 1973- maar ik kende eigenlijk niemand." Nu is ze zo vaak mogelijk op stap. De keuze aan activiteiten voor ouderen is volgens haar overweldigend. Kaarten, bingo, soos, koersbal, wandelclub, fietsclub. "Goed dat het er is, want anders komen veel mensen alleen maar naar buiten als ze boodschappen moeten doen." Cor is er al bij als er ook maar een vlieger wordt opgelaten, grapt Betsie Staal (74) die naast haar zit. Betsie heeft zo haar eigen methodes om niet te vereenzamen. Lees verder op pagina 5.

Afbeelding