Bas Broosus thuis in Huijbergen.
Bas Broosus thuis in Huijbergen. Foto:

Vivoo's rood-wit-blauwe handen

HUIJBERGEN – Wekelijks eisen de dames en heren voetballers binnen de lijnen de absolute hoofdrollen voor zich op. Keepers en aanvallers die met een geweldige save of goal de punten binnen boord houden. Aan de zijlijn proberen hoofdcoaches het wedstrijdverloop te bepalen. In de schaduw, ver weg van de speelvelden dragen vele clubverzorgers een niet onbelangrijk steentje bij. Bij Vivoo is alle hoop in geblesseerde dagen gevestigd op METO-aan Bas Broosus!

Zoals veel Hoogerheidese jongens meldde de jeugdige Bas Broosus zich op jonge leeftijd aan het Sportpark Jac van Hoek. Een opmars tot in het seniorenvoetbal volgde. "Zes jaar was ik toen ik mijn eerste rood-wit-blauwe shirt aantrok. Inmiddels zijn we een kleine dertig seizoenen verder en probeer ik nog steeds als rechtsback in METO 4 de aanvallers van de tegenpartij te weren. Nee, in het eerste elftal heb ik nooit gespeeld. Waarom niet? Nou gewoon omdat ik waarschijnlijk niet goed genoeg was. Nee, omdat er op dat moment betere spelers waren dan ik. Dat klinkt beter!", lacht Bas Broosus.

Expertise

Naast zijn sportieve carrière bekwaamde hij zich door onder andere een masterstudie tot sportfysiotherapeut. Bij werkgever Fysio Faster geldt Bas Broosus als autoriteit op dat gebied. In het verlengde hiervan maken zowel METO als ook sinds dit seizoen Vivoo gebruik van zijn expertise. Nadat verzorger Gerrit van der Meer onlangs na vele seizoenen trouwe dienst afscheid van METO nam, leek diens opvolger reeds voorhanden. "Dat was inderdaad een mogelijkheid. Ik speel echter zelf nog te graag op zondagmorgen. Om dan in de middag nog met het eerste elftal op pad te gaan, dat wilde ik het gezin niet aan doen. Voorts heeft het elftal met Bram Konings een professionele fysiotherapeut in huis en is Joep van Kalmthout bezig met een studie. Ik ben overigens wel iedere maandagavond op het METO-veld aanwezig. Vanaf 19.30 uur kunnen leden binnenlopen om fysieke voetbal-gerelateerde klachten te laten screenen."

Support

In Huijbergen is Bas Broosus op andere voorwaarden aangetrokken. "Voor het seizoen kwam ik in gesprek met elftalleider Johnny van Aert en trainer Rudo Gommers. Men was op zoek naar medische support bij blessures. We kwamen overeen dat geblesseerde spelers naar mij komen, ik maak een diagnose en samen bepalen we vervolgens het plan van aanpak", aldus Bas Broosus.

Bijdragen

Na amper een maand wachten Bas Broosus al enkele uitdagingen. De smalle Vivoo-selectie kampt met diverse serieuze klachten. "Er zijn relatief best veel liesblessures. Aanwijsbare redenen? Dat kunnen er verschillende zijn. Heeft de speler een goede rompbalans? Hoe wordt er getraind? Zet men in de klasse hoger net een tandje te veel bij? Hier proberen we preventief op in te spelen en de blessure zo snel als mogelijk te verhelpen om de speler in kwestie weer bij de Vivoo-hoofdmacht aan te laten sluiten. Op die manier hoop ook ik mijn steentje aan het voetbalsucces te kunnen bijdragen. Hoewel mijn hart bij METO ligt hoop ik dat de andere verenigingen uit de buurt het eveneens goed gaat. Wat is er mooier dan iedere week derbyvoetbal!"