Wethouders Barry Jacobs en Annette Stinenbosch bij de presentatie van de begroting.
Wethouders Barry Jacobs en Annette Stinenbosch bij de presentatie van de begroting. Foto:

Begroting gemeente baart zorgen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdagochtend de begroting 2020 en de meerjarenraming 2021 - 2023 voor gemeente Bergen op Zoom gepresenteerd. Wethouder financiën Annette Stinenbosch voorziet ingrijpende maatregelen als er geen steun komt van het Rijk in de kosten voor zorg.

"Op zich zijn wij het er mee eens, dat zaken overgeheveld worden aan gemeenten. Bij onze gemeente gaat dit meer dan een miljoen aan extra investering kosten. We missen leges maar moeten wel investeren om service te verlenen", zegt het college dat voor 5,5 à 6 miljoen euro een appel doet bij het Rijk. "Als college hebben we er keihard aan gewerkt om de begroting 2020 sluitend te krijgen. Als er geen steun komt van het Rijk zal dit ten koste gaan van vrijwilligers et cetera. Echter, we hopen dat het Rijk bij gaat dragen en denken nu een gezond financieel beleid te kunnen aanbieden. De gemeente gaat niet op slot, blijft groeien en we zullen nog heel veel doen. Maar de kosten voor het sociaal domein moeten echt omgebogen worden naar minder." Volgens wethouder Barry Jacobs "veroorzaakt de Wmo het probleem, een deel waar we zelf geen invloed op hebben." Jacobs licht toe: "Als het om tekorten gaat wordt vaak eerst gedacht aan de jeugdzorg, maar het is meer de Wmo die onder tekorten lijdt. We hebben de strategie ingezet om te werken met maatschappelijke businesscases en integraal te werken om kosten te beheersen. Dit zijn zaken die we inzetten naast het algemene beleid. Het gaat om in één keer de juiste zorg leveren. Wanneer je niet gecompenseerd wordt voor wat je moet inkopen, kom je in de problemen."

Slimmer

Wethouder Andrew Harijgens benadrukt dat samenwerken belangrijk is om inwoners met een zorgvraag slimmer te kunnen helpen. "Hiervoor gaat een proef van start in twee wijken. Dit project is ontstaan vanuit organisaties die met elkaar botsten in hulpverlening. Iedere organisatie heeft hier last van, evenals de burger. Als de proef aanslaat willen we deze aanpak ook in andere delen van de gemeente doorvoeren." Wethouder Jacobs vult aan: "We hopen hier 1,5 miljoen euro aan kosten mee te besparen tot eind 2020." Hij vervolgt: "2020 wordt sowieso een heel spannend jaar. Zo gaat bijvoorbeeld de inzet van jeugdzorg via de huisartsen beslag krijgen. Als je dan toch nog ingehaald wordt door stijgende kosten -en dat is geen uniek verhaal voor gemeente Bergen op Zoom- verwachten we urgentie! En richting 2021: als het Rijk niet met extra middelen komt, zullen we afspraken moeten maken welke keuzes er dan als gemeente gemaakt moeten worden. En dan praten we alleen nog maar over het Sociaal Domein." Wethouder Patrick van der Velden voegt toe: "Er zijn al gemeenten die de onroerendezaakbelasting met 30 procent omhoog hebben gegooid." Kortom: er zijn tal van maatregelen die pijn zullen doen. "Belangrijk in deze sector is preventief te werken maar alleen dan kom je al negatief uit zonder dat er geld bijkomt", zegt wethouder Annette Stinenbosch.

"2020 wordt spannend"

Bedrijvigheid

Voor het programma Economie en werkgelegenheid wijst wethouder Patrick van der Velden -bij afwezigheid van wethouder Evert Weys- op verder aantrekken van bedrijven, agrofood en biobased in lijn met geschikte bedrijven, brede aanpak van de binnenstad -nog altijd een van de grootste werkgevers qua arbeidsplaatsen- ondanks leegstand en wegtrekkende grote winkelbedrijven. In 2022 zal er ruimte ontwikkeld zijn voor nieuwe bedrijvigheid in De Schans VI en De Ster van Lepelstraat. Wethouder Jacobs voegt toe dat de gemeente het verschil kan maken door de juiste mensen te binden aan opleiding/onderwijs en competitief te zijn. "MBO onderwijs is ontzettend belangrijk, naast HAS en ROC. In samenwerking met schoolbesturen en kindcentra wordt een verbeteringsplan opgesteld voor leslokalen voor de komende zestig jaar. Hier staat 1,3 miljoen euro voor klaar."

Wijkgesprekken

Voor het programma Woon- en leefomgeving wil het college in 2010 onder meer een vervolgaanpak voor vernieuwing van Vogelenzang in Halsteren; voor Lepelstraat en enkele wijken zijn komend jaar twee wijkgesprekken voorzien. Ook wordt ingezet op maatregelen na wegvallen van buslijnen. Met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet is nog een hele weg te gaan. Openbare ruimte wordt uitgevoerd volgens de planning maar wordt op een andere manier georganiseerd. Hier is ruim 50.000 euro voor nodig. Bijvoorbeeld taken die de gemeente nu uitvoert zouden in de vorm van burgerparticipatie verricht kunnen worden. Ook wordt bekeken hoe de weekmarkt kostendekkend is te maken.

Lasten voor inwoners

De lokale lasten voor inwoners stijgen met 1,7 procent naar inflatie. Hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe lager de afvalstoffenheffing. Of het eens in de vier weken ledigen van de afvalcontainer doorgaat, is aan de raad om te bepalen. Wethouder Stinenbosch: "Voor het ingewikkeld rioolstelsel zijn forse investeringen nodig; het is zaak goed te kijken waar we direct aan de slag kunnen gaan. Hier komt een plan voor." Gemeentelijke dienstverlening wordt verbeterd door middel van een nieuwe, interactieve website die volgende zomer gelanceerd wordt.

Duurzaamheid

"Duurzaamheid is qua kosten het 'minste' programma van de begroting", legt wethouder Harijgens uit. "We moeten uiterlijk 2030 wel 50 procent minder CO2-uitstoot zien te realiseren. Dat doen we samen met zestien gemeenten in West-Brabant. Als gemeente gaan we onderzoeken hoe Bergen op Zoom verwarmd blijft worden in de toekomst. De woningcorporatie speelt hier al op in. We gaan verkennen welke bedrijven restwarmte kunnen realiseren."

Procedure

De begroting 2020 en meerjarenraming 2021 - 2023 ligt bij de gemeenteraad en er kunnen tot woensdag 9 oktober vragen over ingediend worden. Op 24 oktober volgen de antwoorden op vragen, waarna op dinsdag 5 november een algemene commissie zich erover buigt. Op dinsdag 12 november zal de gemeenteraad de begroting behandelen. De begroting moet op tijd naar de provincie.


Wat betekent tenslotte de begroting voor de aanpak van de Halsterseweg-Noord? In de commissie Ruimte, Duurzaamheid en Economie is bepaald dat aan twee zijden een enkelzijdig fietspad verder uitgewerkt wordt. De uitvoering is gepland vanaf januari 2021.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding