De aula van basisschool De Wegwijzer was gevuld met inwoners van Lepelstraat die nauw betrokken zijn bij hun dorp.
De aula van basisschool De Wegwijzer was gevuld met inwoners van Lepelstraat die nauw betrokken zijn bij hun dorp. Foto: Bep Tielemans

Lepelstraters gehecht aan hun dorp

LEPELSTRAAT - Met een zeventigtal aanwezigen was de aula van basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat maandagavond helemaal bezet. Het dorpsgesprek dat vanuit Gemeente Bergen op Zoom, woningcorporatie Stadlander, Dorpsraad Lepelstraat, WijZijn en SKW op poten was gezet, ontaardde in een informatieve en geslaagde bijeenkomst.

Na een welkomstwoord en uitleg over de avond door Jacques Ververgaart vanuit de gemeente, kregen bezoekers eerst de gelegenheid zaken die zij kwijt wilden met betrekking tot hun dorp aan te kaarten. En dat zijn er heel wat. Van huisvesting voor jongeren én ouderen, openbaar vervoer en dan met name buslijn 111 en behoud van het o zo belangrijke verenigingsleven tot en met de aanbesteding en realisatie van glasvezel, 'verdwenen geld' voor aanleg van drempels in het buitengebied en veel te brede hoge bomen aan de Zoekweg. Voeg daarbij klachten over afvoerputten vol met eikels, water op de weg en in kruipruimten van woningen, het woningbeleid door Stadlander met stagnatie van sociale huurwoningen in het dorp én angst voor toename van illegale stortingen in het buitengebied wanneer de grijze kliko nog maar één keer per maand geledigd wordt. Enkele kritische sprekers verwachtten nog dezelfde avond reacties op hun opmerkingen maar kregen te horen dat dit niet de bedoeling was. "De opmerkingen en vragen worden meegenomen, behandeld en later terug gekoppeld met bewoners", aldus gespreksleider Jacques Ververgaart.

Tijdens een van de groepsgesprekken die volgden bleek onder meer dat inwoners van Lepelstraat, de Kladde en Klutsdorp bijzonder gehecht zijn aan hun leefomgeving maar dat ze zich tegelijkertijd zorgen maken over het verder wegvallen van voorzieningen. Lissy Luijks en haar moeder die café Leonita runt in het dorp merkten op dat het aantal activiteiten voor jeugd en jongeren afgelopen decennia sterk is verminderd. Terwijl Lepelstraat sterk is in organiseren. Ook vertrekken jonge mensen uit het dorp omdat hier geen woonruimte voor hen is. Ze vestigen zich in naburige plaatsen en keren dan niet meer terug naar Lepelstraat. Geboren en getogen Lepelstrater Jan Steijns zei dat het dorp open staat voor bezoekers van buitenaf. Hij maakt zich wel zorgen over veel voorzieningen die verdwijnen uit het dorp. Twee dames in seniorenleeftijd beschouwen hun dorp als hun thuis maar maken zich net als vele anderen zorgen over openbaar vervoer als zij minder mobiel worden.

Aan het eind van de druk bezochte avond werden de belangrijkste thema's uit vijf gespreksgroepen gepresenteerd. Uitgangspunt is 'wat kan er beter in Lepelstraat en hoe willen we dat met elkaar bereiken?'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding